Ljepši spol i trening s utezima

Fitness Novosti

Ljepši spol i trening s utezima

U svom se poslu često susrećem sa mitovima o treningu snage vezano uz žene. Mnoge klijentice u početku zaziru od ove vrste treninga jer ne žele (za razliku od muškaraca) dobiti na masi. Strogo se drže kardio treninga ili vježbaju isključivo sa malom težinom od straha da će, budu li radile s velikim opterećenjem, izgubiti svoju ženstvenu fizionomiju.

Drage moje dame, danas ćemo razbiti neke od tih mitova i zabluda te ću Vam pokušati objasniti pozitivne učinke upravo ovakog načina vježbanja. Pa za početak dotaknimo se onoga što Vas najviše zanima, obline… Ovom vrstom treninga ne samo da nećete izgubiti svoju ženstvenost već ćete ljepše oblikovati i izgraditi svoje ženske atribute. Ovom metodom daleko ćete učinkovitije oblikovati stražnjicu, učvrstiti noge ili podići grudi nego npr. provodite li isključivo aerobni (kardio) trening.

75hr8

Jeste li znale da je najveća prednost rada s utezima povećanje potrošnje energije dok je Vaše tijelo u mirovanju?

Ovom metodom treninga postižete da Vaše tijelo još satima nakon odrađenog treninga radi “ubrzano” i samim time troši više kalorija. Neke studije govore o tome da metabolizam može biti ubrzan čak do 48 sati nakon odrađenog “teškog treninga”.

“Ne želim se nabildati!”, prva rečenica većine klijentica po dolasku u fitnes, te odmah zatim: “Želim se učvrstiti i/ili smršaviti”. Moram pojasniti jednu bitnu zabludu, treniranje s utezima samo po sebi ne može “nabildati” Vaše tijelo. Da bi se tijelo dovelo u stanje hipertrofije mišića potrebna je kao prvo znatna količina testosterona (muškog spolnog hormona) koji se u ženskom tijelu nalazi u neznatnim količinama, potom specifična prehrana (velike količine prije svega proteina, te konzumacija raznih suplemenata), te ekstremni treninzi sa velikim težinama koje rekreativne vježbačice u principu ne dostižu.

Da potkrijepim ovu izjavu dovoljno je zamoliti Vas da na idućem treningu pogledate oko sebe po fitnesu. Primjetit ćete da većina muškaraca koji teško treniraju nisu nabildani, iako većina njih baš tome teži. Zapravo je istina da je dobiti mišićnu masu poprilično teško, izgled bodybuildera je često za muškarce nedostižan jer takav izgled zahtjeva puno odricanja, specifičnu prehranu i temeljito isplaniran trening.

Kroz svoj dugogodišnji rad sa klijenticama koje su htjele smršaviti uočio sam nešto vrlo interesantno. Nerijetko se događalo da nam je vaga pokazivala kilogram ili dva više nego na početku programa treniranja dok se u isto vrijeme opseg smanjivao (npr. i do desetak centimetara u obujmu struka). Stoga, ako uslijed provođenja trening s utezima dobijete na težini (pogotovo u početku), smirite se, nije vrijeme za uzbunu. U Vašem se tijelu zapravo odvijaju pozitivni procesi i mjenja se sastav vašeg tijela. Kako vaši mišići jačaju oni postaju teži a istodobno gubite masno tkivo. Dakle plus na vagi događa se iz jednostavnog razloga- mišićno tkivo je volumenom manje, ali istovremeno teže od masnog tkiva. Zato Vam je jedini pravi pokazatelj ogledalo i metar koji Vam ujedno omogućuje da na najjednostavniji način pratite svoj stvarni napredak.

ZeneUtezi2

Naravno, sa svojim klijenticama ne radim isključivo trening s opterećenjem. Vjerujem da je za najbolji rezultat spoj aerobnog i anaerobnog treninga dobitna kombinacija. Optimum bi bio da nakon vježbi s utezima posljednjih 15 – 20 minuta svog treninga posvetite kardio vježbama. Pijte barem dvije litre vode dnevno i korigirajte prehranu. Umjerena i raznovrsna prehrana uz trening omogućit će Vam da puno brže i lakše dođete do svojih ciljeva.

Postoje i druge prednosti ove metode osim onih estetske prirode. Brojna su istraživanja pokazala da ovakvo vježbanje pozitivno utječe na kardiovaskularni sustav, poboljšanje imuniteta, kvalitetu sna, te može ojačati koštanu strukturu, što će Vam u kasnijim godinama života pomoći u borbi protiv osteoporoze.

I ono posljednje, iako ne i manje važno… Kada govorimo o suvremenom načinu života, činjenica je da stres postaje dio naše svakodnevice, a intenzivan trening pomaže u borbi protiv toga. Lučenjem endorfina za vrijeme treninga kemijsko stanje u našem organizmu se mjenja i dolazi do opuštanja.

Moje mi klijentice često kažu da od kada treniraju imaju više energije, bolju koncentraciju te naravno čvršće i ljepše oblikovano tijelo.

Moje dame nemojte se bojati utega – pokorite ih!

 

 

PREGLEDAJTE I PREUZMITE KATALOG S NAŠOM KOMPLETNOM PONUDOM!

Iz ponude ovog puta izdvajamo Strunjače za tjelovježbu, Aerobic bučice, Girje (Kettlebells), a svakako preporučujemo da pogledate našu kompletnu ponudu opreme za funkcionalni trening.

Svu ostalu ponudu sportske opreme možete provjeriti na našem webshopu, a pratite nas i putem Facebooka i Twittera.

Siniša Rogić