Ledene kupke

Fitness Novosti

Ledene kupke

Ice-Bath-0321Uranjanje u ledenu kupku nakon napornoga treninga kako bi se prevenirale neugodne upale mišića praksa je mnogih vrhunskih sportaša.

Njihove navike proučavaju znanstvenici koji se bave krioterapijom, a zaključci koji su proizišli iz brojnih istraživanja potvrđuju da takva ledena kupka donekle pomaže kod upalnih procesa u mišićima.

Chris Bleakley sa sjevernoirskoga University of Ulster objedinio je rezultate 17 medicinskih znanstvenih studija na tu temu kojima je bilo obuhvaćeno 366 ispitanika. Te studije obrađivale su podatke kod sportaša koji su koristili ledene kupke I kod onih koji su se oporavljali čekajući da priroda obavi svoje, dakle odmarali su se kao i obično. Ledene kupke bile su između 10° C i 15° C, a sportaši bi se u njoj zadržali između pet i 25 minuta. Nakon tog tretmana ispitanici su procijenili da im je neugodna bol u mišićima manja za oko 20 % u odnosu na istu situaciju bez kupke.

 

Generalni zaključak je da je korisnost ledenih kupki na oporavak mišića prisutna, ali stoji dvojba je li i isplativa. Naime postoji niz metoda oporavka mišića koje su manje neugodne. Osim toga još uvijek je upitno kako ledena kupka utječe na druge organske sustave tijela, pa i kolika je cijena opreme potrebne za takvu kupku.

 

PREGLEDAJTE I PREUZMITE KATALOG S NAŠOM KOMPLETNOM PONUDOM!