L-karnitin za skidanje kilograma

Fitness Novosti

L-karnitin za skidanje kilograma

l karnitin11Brojne su funkcije L- karnitina u ljudskom organizmu, a najpoznatija je njegova uloga nosača masnih kiselina kroz staničnu membranu u mitohondrije, gdje se one sagorijevaju i koriste kao izvor energije.

Ako nema dovoljno L- karnitina, masti se ne iskorištavaju za stvaranje energije nego se pojačano talože u mišićima i masnom tkivu. Posljedica je slabost mišića te općeniti osjećaj slabosti.

L – karnitin je tvar koja nastaje iz esencijalnih aminokiselina lizina i metionina posredstvom vitamina C, B6, niacina i željeza. U normalnim uvjetima jetra i bubrezi proizvode dovoljne količine karnitina potrebne ljudskom organizmu. Neke nasljedne genetske bolesti mogu biti uzrokom nedovoljne sinteze karnitina, a njegov manjak moguć je i kod pacijenata na hemodijalizi. U nizu studija utvrđena je korisnost upotrebe L-karnitina u poboljšanju stanja bolesnika s tim bolestima. Ipak, najveći broj studija bavi se pitanjem L-karnitina i sportskih izvedbi, a u znatno manjem broju pitanjem utjecaja L-karnitina na mršavljenje.

Pozitivni učinci uzimanja L-karnitina uključuju:

  • – podizanje razine energije
  • – gubitak tjelesne mase
  • – podizanje imuniteta
  • – pospješivanje mentalnih sposobnosti i raspoloženja
  • – snižavanje razine triglicerida i povećanje razine HDL kolesterola
  • – zaštita srca i krvožilnog sustava
  • – liječenje bubrega.
  • – usporava proces gubitka koštane mase
  • – pomaže kod zaštite mozga od procesa starenja

Koliko uzeti L-karnitina i kako ga koristiti?l karnitin 2

Općenito, dva do četiri grama dnevno su sasvim dovoljna za ukupno zdravlje i pomoć u fitness ciljevima. L-karnitin dolazi u kapsulama, tabletama i tekućem obliku. Potrebu za većim količinama imaju sportaši i jetreni/ bubrežni bolesnici koji ne mogu proizvesti dovoljnu količinu u tijelu. Preporučuje se uz doručak uzeti 500 mg. Ako se bavimo nekom fizičkom aktivnošću, bilo aerobnom ili anaerobnom, onda pola sata prije aktivnosti uzimamo još 500 mg. Ako ga želite unijeti putem hrane postoji jako puno namirnica u kojima se nalazi. Crveno meso i mliječni proizvodi su najbolji izvor L- karnitina, ali i orasi, sjemenke, artičoka, šparoge, brokula, divlji kupus, češnjak, gorušica, peršin, marelica, banana, pčelinje saće, pekarski kvasac, heljda.

No L-karnitin nije čudotvorno sredstvo koje će topiti masti, ali će osobama koje su odlučile u proces redukcije tjelesne težine uložiti nešto energije pomoći da brže dođu do rezultata.

Marina Grubić

 

PREGLEDAJTE I PREUZMITE KATALOG S NAŠOM KOMPLETNOM PONUDOM!