Koliko vode vam je zapravo potrebno?

Fitness Novosti

Koliko vode vam je zapravo potrebno?

Već ste sigurno mnogo puta čuli preporuku od osam čaša vode dnevno iako to zapravo i nije najtočnije. Pretpostavlja se da se taj podatak vuče još od davne 1945. godine kada je Odbor za hranu i nutricionizam Nacionalnog istraživačkog vijeća u SAD-u objavio da bi odrasli trebali biti oko dvije i pol litre vode dnevno, što ispada otprilike osam čaša (od tri decilitra). Pa onda, koliko vode vam je zapravo potrebno?

Voda_h2o_aOdređivanje količine vode koje se temelji na generaliziranju nije ono čega biste se trebali držati, tvrdi Josh Axe, nutricionist i konzultant olimpijske plivačke reprezentacije SAD-a. Njegova tipična preporuka, prilagođena metričkom sustavu, je otprilike 32 ml vode na svaki kilogram težine. Znači, ukoliko ste teški 90 kg trebali biste piti otprilike 2,8 litara vode dnevno. Međutim, svi smo različiti i različiti faktori utječu na dnevnu količinu potrebne vode, uključujući veličinu tijela, razinu aktivnosti, klimu, prehranu, unos drugih napitaka i zdravstveno stanje.

Adekvatan unos vode je važan za veliki broj tjelesnih procesa, uključujući mišićnu aktivnost, regulaciju temperature i transport kisika u naše stanice, no jednako je važno i ne pretjerivati pogotovo tijekom vježbanja. Studija o sudionicima utrke Chicago Marathon iz 2011. godine, objavljena u British Journal of Sports Medicine, istaknula je da ja očekivano da 0,3% do 13% trkača završi utrku previše hidrirano. Otprilike 9% trkača izjasnilo se da su pili što je više bilo moguće za vrijeme utrke. Prekomjerna hidracija ili hiponatremija može uzrokovati grčeve u mišićima, mučninu, napadaje, a u rijetkim slučajevima čak i smrt. Stoga je važno osluškivati potrebe vlastitog tijela – držite se navedene formule, te uzmite u obzir i vlastite specifične okolnosti koje bi mogle utjecati na potrebnu količinu vode kako biste ostali adekvatno hidrirani tijekom cijelog dana.

 

Priredio: Franjo Maričić

Izvor: Men’s Health

 

PREGLEDAJTE I PREUZMITE KATALOG S NAŠOM KOMPLETNOM PONUDOM!

Iz ponude ovog puta izdvajamo Olimpijsku mušku power šipku 1500 lb, 216 PSI, Olimpijsku Junior hibridnu šipku 180 cm/10 kg, Regulirajuću Multigym klupu Impulse IFFID, Traku za trčanje Kettler Run S, SKLZ Slidez – trening slidere i Crossfit Starter komplet.

Svu ostalu ponudu sportske opreme možete provjeriti na našem webshopu, a pratite nas i putem Facebooka i Twittera.