Koliko biste proteina zaista trebali unositi prehranom?

Fitness Novosti

Koliko biste proteina zaista trebali unositi prehranom?

KolikoProteina1Eksplozijom dijeta sa visokim udjelom proteina, poput Atkinsove, South Beach i bezbroj sličnih varijanti, lako se može steći dojam da su proteini zaista čudesna hrana. Budući da ih se nemilice promovira kako mogu zauzdati apetit i ubrzati topljenje masti, proteini su trenutno na vrhu popularnosti prehrambenih trendova. No, kao i kod većine stvari koje imaju veze s prehranom, proteini su ipak najbolji u umjerenim količinama – teško će vam poslužiti kao prečica do željenog gubitka kilograma, a višak proteina može vam čak izazvati i zdravstvene probleme.

Proteini i omjeri

Ukoliko povećavate unos proteina kako biste dobili više mišića ili izgubili višak masnoća, pripazite – možda unosite više proteina nego što vam je potrebno. Zapravo, prosječni stanovnici mnogih razvijenih država, posebice SAD-a, unose gotovo dvostruko više proteina nego što je potrebno za pravilno funkcioniranje tijela.

KolikoProteina2Proteini, baš kao masnoće i ugljikohidrati, sadrže kalorije. Bez obzira koju vrstu hrane konzumirali, previše kalorija dovodi do povećanja tjelesne težine zbog toga što će vaše tijelo pohraniti višak energije kao masnoću. Zbog toga pretrpavanje proteinima lako može dovesti do pretilosti koja povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti, koje su glavni svjetski uzrok smrtnosti. Pretilost također povećava rizik od dijabetesa, artritisa i još dosta raznih kroničnih bolesti.

Ukoliko ne povećate unos kalorija, režim prehrane s većim udjelom proteina će, naravno, smanjiti količinu unosa masnoća i ugljikohidrata. To će uzrokovati neravnotežu i može onemogućiti pravilnu ishranu. Ugljikohidrati su vam potrebni za pravilan rad mozga, energiju i još mnogo toga, dok su vam masnoće između ostalog potrebne za apsorpciju važnih hranjivih tvari, kao što su vitamini A, D i K.

 

Ekstremne količine proteina

Preveliki unos proteina može također preopteretiti bubrege, pa čak i uzrokovati njihovo oštećenje. Osim toga, budući da je mnoga hrana sa visokim udjelom proteina životinjskog podrijetla (poput mesa ili sira), osobe koje unose mnogo proteina mogu imati povišenu razinu kolesterola.

KolikoProteina3

U ekstremnim slučajevima, visokoproteinske dijete mogu prouzročiti opasno nakupljanje tvari koje zovemo ketoni, koji će uzrokovati da vaše tijelo troši masnoće umjesto šećera, što može dovesti do gihta ili otkazivanja određenih organa.

 

Pa koliko biste proteina trebali unositi?

Proteini bi trebali sačinjavati između 10% i 35% vašeg ukupnog kalorijskog unosa. Za većinu odraslih muškaraca to bi značilo između 56 i 112 grama dnevno, a za žene između otprilike 46 i 98 grama, ovisno o težini i razini svakodnevnih aktivnosti. Sportašima i sportašicama se najčešće preporučuje unos od otprilike 1,4 do 2 grama proteina dnevno na svaki kilogram tjelesne težine. Ovdje možete pronaći jedan jednostavniji kalkulator unosa kalorija, a ovdje kalkulator unosa proteina s raznim preporukama i savjetima u vezi prehrane.

KolikoProteina5

Kako biste spriječili previsok unos proteina i osigurali svom tijelu kvalitetnu prehranu, neka vam izvor proteina bude hrana koja je bogata i ostalim hranjivim tvarima. Grah, grašak, orašasti plodovi, pa i proizvodi od soje su dobar izbor. Ukoliko mislite da postoji mogućnost da unosite više proteina nego što vam je potrebno, možda je vrijeme da počnete voditi dnevnik prehrane. Stavljanje svog režima prehrane na papir može biti od izuzetne pomoći u traženju i ispravljanju bilo kakve prehrambene neravnoteže.

KolikoProteina6

 

Priredio: Franjo Maričić, Blue Gym
Izvor: FitDay.com

Iz ponude izdvajamo najnovije atraktivne i kvalitetne bumper ploče u boji: Bumper Plate Elite Pro 25 kg (51 mm), Bumber Plate Elite Pro 20 kg (51 mm), Bumper Plate Elite Pro 15 kg (51 mm), Bumper Plate Elite Pro 10 kg (51 mm) i Bumper Elite Pro komplet 160 kg + gratis remen.

Svu ostalu ponudu opreme provjerite na našem webshopu, a pratite nas i putem Facebooka i Twittera.

 

PREGLEDAJTE I PREUZMITE KATALOG S NAŠOM KOMPLETNOM PONUDOM!