Kisik kao suplement

Fitness Novosti

Kisik kao suplement

kisik11Bez kisika nema života, a mnogi misle ni uspjeha u sportu. Opće je poznato da vrhunski sportaši u trenažnom procesu inhaliraju kisik koristeći posebne maske ili čak spavaju u „šatorima“ s posebnom atmosferom obogaćenom kisikom. Posljednjih nekoliko godina kao način povećanog unosa kisika u tijelo pojavili su se i napitci koji sadrže 10 puta više kisika no što to imaju „obična“ pića.

Za sada nema čvrstih znanstvenih dokaza da ijedna od navedenih metoda unošenja kisika u tijelo uistinu značajno poboljšava sportske performanse natjecatelja. No to ne sprječava razvoj tržišne histerije i razvoj proizvoda s povećanom količinom kisika.

Dr. Claude Piantadosi, direktor Centra za hiperbaričnu medicinu na univerzitetu Duke, još 2006. godine je objavio članak s rezultatima znanstvenoga istraživanja u British Journal of Sports Medicine iz kojeg je vidljivo da unošenje kisika kao suplementa u tijelo daje rezultat isključivo ako se obavlja u vrijeme izvođenja vježbi . Dakle korištenje maske za kisik prije natjecanja je beskorisno. A što se tiče napitaka s „viškom“ kisika dokazano je da sadrže manje kisika no što ga vaše tijelo dobije jednim udahom. Drugim riječima svaki trenutak koji potrošite pijući takav napitak, a sa stanovišta vrednovanja unosa kisika, je nepovratno izgubljen.

No postoji dokazan način kako pomoći vašem tijelu da bolje iskoristi kisik koji unosite udisanjem. Ključ je, kao i obično, u prehrani. Pripazite unosite li kroz prehranu dovoljno folne kiseline (salata, špinat, šparoge,..), željeza (tofu, crveno meso …), vitamina B6 i B12.

 

PREGLEDAJTE I PREUZMITE KATALOG S NAŠOM KOMPLETNOM PONUDOM!