Kada vježbati trbušnjake

Fitness Novosti

Kada vježbati trbušnjake

trbuhIzvoditi trbušnjake na početku, sredini ili kraju treninga? Kao i kod mnogih drugih stvari u životu postoji više ispravnih odgovora na ovo pitanje.

 

Znamo koliko je važno imati jake, kako unutrašnje, tako i vanjske trbušnjake. Primarna zadaća unutarnjih trbušnjaka je stabilnost pokreta odnosno povećavanje učinkovitost kretanja. Ti su mišići izdržljiviji pošto moraju biti aktivni tijekom cijeloga dana, neovisno o vježbanju. Prema znanstvenoj i anatomskoj perspektivi, trbušnjaci bi se trebali vježbati na kraju treninga. Ukoliko se na početku opteretite izvođenjem vježbi trbušnjaka, te zatim krenete s vježbama čučnjeva sa šipkom, smanjuje se   izdržljivost mišića za stabilizaciju trupa i zaštita kralježnice.

Ako ste jedni od onih koji često preskaču vježbe trbušnjaka na kraju treninga. Ili pak tada ulažete minimalan napor, bilo da je to zbog manjka snage, vremena ili jednostavno ne volite trbušnjake. Možda jednostavno ne volite osjećaj žarenja prilikom većeg intenziteta vježbanja tih mišića. U takvom slučaju poželjno je da prekršite ovo pravilo. A kako pravilno kršiti pravilo? Ključ uspjeha jest da vaš program treninga bude progresivan, a i izazovan. Što je trening intenzivniji vaša fizička sprema se povećava. Kada, primjerice, trbušnjake počnete izvoditi s lakoćom, znači da se tijelo priviknulo na taj intenzitet što će umanjiti rezultate u konačnici. Ako ste ih radili po pravilu na kraju, bilo bi dobro da ih pomaknete na početak treninga. Dakako, uvijek trebate imati ciljeve i razloge za ovakvo izvođenje vježbi.

Iduće natuknice će vam pomoći kod kršenja pravila:

Ne kršite pravila kada započinjete s novim vježbama ili kada radite dosta novih ab workout 385x261zahtjevnijih vježbi. Potrudite se da kod zamjene, intenzitet vježbi za unutarnje i vanjske trbušnjake bude ujednačen, s obzirom na ostale dijelove tijela.

Poželjno je da kršite pravilo onda kada su vam trbušni mišići vrlo važni, kada su središnji cilj treninga.

Kršite pravilo ukoliko vježbate istu vježbu nekoliko tjedana, potrebna vam je promjena, a niste spremni za promjenu vježbe. Izvođenje trbušnjaka na početku treninga dodatno će opteretiti ovu mišićnu skupinu. Dakle, oslabljene trbušnjake možete ojačati i dok vježbate ostale dijelove tijela.

 

Ema Barišić

 

PREGLEDAJTE I PREUZMITE KATALOG S NAŠOM KOMPLETNOM PONUDOM!