Je li mišićna snaga samo u vašoj glavi?

Fitness Novosti

Je li mišićna snaga samo u vašoj glavi?

Zamišljanje tj. vizualiziranje pojedine vježbe može zaista utjecati na vaše tijelo. Sve je u vašoj glavi. Mislimo na mišićnu masu, ne na neurotičnost. Istraživači sa Mišićno-skeletalnog i neurološkog Instituta sveučilišta Ohio su otkrili da se mišićna snaga većinom temelji na aktivnosti mozga, a ne samo brojnim satima provedenim u teretani.

spinalCordBrain2

U studiji, objavljenoj u Journal of Neurophysiology, 29 dobrovoljaca pristalo je imobilizirati nedominantnu ruku od lakta do prstiju tijekom četiri tjedna. Od polovice ispitanika se tražilo da provode tj. zamišljaju trening pet dana tjedno, u kojem će vizualizirati napinjanje i opuštanje imobiliziranog zgloba u intervalima od 5 sekundi. Druga polovica ispitanika nije provodila navedeni “trening”.

Na kraju, obje su skupine izgubile na snazi imobilizirane ruke, no pojedinci koji su provodili spomenute zamišljene treninge izgubili su samo 25% snage, dok su ostali izgubili u prosjeku 45% snage.

spinalCordBrain1

Uobičajeno je da povezujemo mišićnu snagu sa veličinom mišića, no istraživači tvrde da ima više veze sa mišićnom memorijom. “Ako zamahnete golf palicom prvi puta, najvjerojatnije ćete promašiti lopticu. No, ako to napravite stotinjak puta, naučit ćete kako pogoditi lopticu.”, kaže Brian Clark, profesor fiziologije na sveučilištu Ohio i vodeći autor spomenute studije. “Otprilike isto se događa kad ne radimo određene stvari neko vrijeme – na neki način zaboravljamo kako ih raditi.” Vizualizirani trening spriječio je pad mišićne mase jer su mišići zapravo marionete centralnog živčanog sustava. To je svakako dobra vijest za sve. Provedite 5 minuta za svojim stolom zamišljajući neku vježbu za ruke, noge ili trbušne mišiće, i zaista biste mogli imati koristi. Samo se nemojte u potpunosti oslanjati na maštu ako se želite dovesti u top formu. Razočarat ćete se kad otkrijete da mašta ipak sama za sebe nije u stanju isklesati tzv. six-pack.

 

Priredio: Franjo Maričić, Blue Gym

Izvor: Men’s Fitness

 

PREGLEDAJTE I PREUZMITE KATALOG S NAŠOM KOMPLETNOM PONUDOM!

Iz ponude ovog puta izdvajamo Hex. gumiranu bučicu od 40 kg, Hex. gumiranu bučicu od 20 kg, Olimpijski set utega i šipki 160 kg i Slam Ball od 15 kg.

Svu ostalu ponudu sportske opreme možete provjeriti na našem webshopu, a pratite nas i putem Facebooka i Twittera.