Izbjegnite ozljede tijekom treninga

Fitness Novosti

Izbjegnite ozljede tijekom treninga

Naravno, ozljede tijekom treninga su moguće, no to vas ne bi trebalo obeshrabriti na putu do cilja. Rješenje je jednostavno – pristupite treningu na pravi način i smanjit ćete mogućnost povrede na minimum.

 

Budite svjesni svojih ograničenja

Morate prepoznati svoja fizička ograničenja, kao i ograničenja vašeg znanja i iskustva. Ukoliko imate nekih kroničnih problema ili povreda koje vas limitiraju, prilagodite trening kako biste ih zaobišli i izbjegli pogoršanje stanja ili čak i dodatne ozljede.

Odaberite aktivnosti koje će popraviti vaše stanje, a ne pogoršati ga. Ukoliko nemate dovoljno znanja i iskustva, slobodno se obratite našim trenerima koji ćevam pomoći savjetom ili izraditi i program treninga posebno prilagođen vašim potrebama.

Izbjegnite ozljede1

Također, nije baš uvijek poželjno ni pokušavati pratiti treninge svojih omiljenih sportaša na koje često možete naići u raznim časopisima. Oni su profesionalci iza kojih su godine treninga, vrhunska genetika, a možda i kemijska podrška. Hodajte prije nego što pokušate trčati –morate biti početnik (i trenirati na takav način) prije nego postanete napredan vježbač.

 

Ponašajte se kao odrasla osoba

Kad vam je 18 godina, tada ste nepobjedivi i lako vam se oporaviti od bilo čega. No, ukoliko vam je 30 ili se već bližite i 40-oj, potrebno je imati kontroliraniji pristup treningu. Naravno, to ne znači da trebate svoje godine koristiti kao izgovor i manje se truditi, već je potrebno trenirati pametnije, osluškivati potrebe svog tijela i dozvoliti si dovoljno vremena za oporavak i odmor.

Izbjegnite ozljede2

 

Ne preskačite zagrijavanje

Započnite laganije i polako podižite intenzitet, morate zagrijati mišiće i zglobove, te ubrzati cirkulaciju i puls prije nego započnete s ozbiljnim treningom, bez obzira o kojem je tipu aktivnosti riječ. Istezanje prije i nakon treninga je također odlična ideja – zagrijavanje i istezanje će vam itekako pomoći da izbjegnete ozljede i lakše i brže napredujete prema svom cilju.

Izbjegnite ozljede3

 

Fokus i oprema

Morate biti usredotočeni prilikom svakog pokreta kako biste izbjegli eventualne ozljede. Usredotočite se na samu vježbu, a ne na bacanje bučica, šipke ili girji. Do nekih uobičajenih ozljeda dolazi prilikom bacanja bučica na nosač, korištenja diskova ili bumpera sa šipkom bez osigurača, ili kada pažnja jednostavno odluta dok trčite na pokretnoj traci.

Izbjegnite ozljede4

Ukoliko vam je nešto od opreme nepoznato i niste sasvim sigurni na koji način je pravilno koristiti, obratite se trenerima koji će vam rado dati savjet i upoznati vas sa pravilnim i sigurnim korištenjem. Pravilnom uporabom smanjit ćete mogućnost povrede, te lakše i jednostavnije napredovati prema cilju koji ste si odredili.

 

Priredio: Franjo Maričić

Izvor: portal Home Fitness Guru

 

 

PREGLEDAJTE I PREUZMITE KATALOG S NAŠOM KOMPLETNOM PONUDOM!

Ovog puta vam skrećemo pažnju da do kraja mjeseca, tj. do 29. veljače 2016. za sve narudžbe nudimo besplatnu dostavu! Dobro ste pročitali – odaberite nešto od opreme za trening i naručite bez brige za cijenu transporta, jer vam transport poklanjamo! Dostavljamo po cijeloj Hrvatskoj unutar 2 do 3 radna dana (na otoke možda malo duže), a minimalnih narudžbi nema!

Podsjećamo vas još jednom da trenutno imamo u ponudi i ograničenu količinu Hi-Temp bumpera! Ovi bumperi dolaze u dvije varijante – crni i crni sa točkicama u boji. Hi-Temp bumperi su nešto deblji, proizvode malo veći “bounce”, tj. jače se odbijaju, ali su i prilično otporniji od “običnih” bumpera izrađenih od tzv. virgin gume. Izrađeni su od reciklirane gume i nešto su skuplji, no s obzirom na otpornost definitivno su najbolja (ako ne i jedina) opcija za korištenje na vanjskim prostorima.

Također još jednom vam skrećemo pažnju na našu webshop kategoriju Artikli na totalnom sniženju, provjerite – dodali smo nove proizvode po iznimno povoljnim cijenama, iskoristite priliku prije nego proizvodi budu rasprodani!

 

Svu ostalu ponudu sportske opreme možete provjeriti na našem webshopu, a pratite nas i putem Facebooka i Twittera.