Izbjegavanje kataboličkih procesa

Fitness Novosti

Izbjegavanje kataboličkih procesa

anabolismPretreniranost će najvjerojatnije dovesti vaš organizam u stanje katabolizma, posebice ako nemate adekvatnu ishranu bogatu proteinima. Opća slabost, pospanost, bol u mišićima, gubitak snage pa i mišićne mase simptomi su koje svakako želite izbjeći.

Katabolički proces povezan je s kortizolom, hormonom koji izlučuje nadbubrežna žlijezda, a koji je važan za izgradnju mišića. Pogrešno je vjerovanje da će dugotrajniji treninzi dati bolje rezultate u izgradnji vaših mišića jer se zbog pretreniranosti događa da kortizol bude zamjena za izgubljenu energiju. Tu u igru upadaju proteini i ugljikohidrati kao važni čimbenici uspješnoga treninga. Bez njih nećete imati dovoljno energije koja pokreće vaše tijelo, a to znači da ćete trošiti kortizol. Za izbjegavanje kataboličkih procesa važan je i vitamin C. Njegovo unošenje u organizam prije treninga svakako će koristiti.

Da bi izbjegli kataboličke procese bilo bi dobro tijelo opskrbiti potrebnim tvarima unoseći suplemente sportske prehrane sat ili dva prije treninga, ali i nakon treninga. Ne zaboravite uz to da je rast ili barem održavanje postojeće mišićne mase moguće samo ako si priuštite dovoljnu kolčinu odmora. Preintenzivni trening sigurno odmaže u tome jer izaziva fizički i psihički stres što dovodi do poremećaja spavanja, a dok spavate tijelo najviše luči potrebne hormone neophodne da iz kataboličkog pređete u anaboličko stanje organizma.

 

PREGLEDAJTE I PREUZMITE KATALOG S NAŠOM KOMPLETNOM PONUDOM!