Inzulin

Fitness Novosti

Inzulin

inzulin11Sigurno ste čuli za inzulin, no možda vam nije poznato koja je njegova prednost i uloga u sportu. Inzulin je hormon koji luči žlijezda gušterača (pankreas), a služi za regulaciju šećera u krvi te metabolizam ugljikohidrata i masti u tijelu. On je transporter koji omogućava glukozi da iz krvi prodre u tjelesne stanice gdje se pretvara u energiju za tijelo.

Mnogim sportašima je poznato da je inzulin jedan od hormona koji doprinosi anaboličkoj reakciji čovjekovog tijela za izgradnju mišića. Točnije rečeno to je hormon koji se oslobađa u gušterači i daje reakciju na nutritivne supstance koje unosimo u sebe poput ugljikohidrata i bjelančevina. Ugljikohidrati i bjelančevine uzrokuju porast inzulina u krvi. Koja li je to važna uloga inzulina, ne samo za doprinos boljoj tjelesnoj izvedbi, već i svakodnevno funkcioniranje organizma? Inzulin djeluje na ciljane stanice, da bi povećao unos, te pohranio hranjive tvari u mišićima i time omogućio adekvatan rast i razvoj. Jedna od važnijih uloga inzulina jest to da povećava hranjive transporte za prijevoz glukoze i aminokiselina u mišićne stanice, te spriječava katabolizam (razgradnju). Stoga porast razine inzulina stvara optimalno anaboličko okruženje pogodno za razvoj i rast mišića. Manipulirajući ovaj prirodni metabolički odgovor, možete svjesno postati jači i efektivniji ukoliko razumijete fiziologiju i osnove sportskog treninga.

Ukoliko vašim mišićima osigurate dovoljnu količinu bjelančevina i ugljikohidrata neposredno prije treninga, spriječiti ćete iscrpljivanje mišićnih bjelančevina za stvaranje energije. Ali sam završetak treninga je još važniji period kada je u pitanju maksimalno razvijanje i jačanje mišića. Ukoliko ste dobro utrenirani i vaši treninzi su visoko intenzivni, vašem tijelu je potrebo gorivo odnosno hranjive tvari koje će pomoći hipertrofiji, tj. sintezi mišićnog proteina. Tu posebno naglašavam dovoljnu količinu aminokiselina iz proteina i isto tako dovoljno glukoze iz jednostavnih ugljikohidrata. Istraživanja su pokazala da će nakon intenzivnog treninga, vaše tijelo vjerojatnije razgraditi mišiće nego li će doći do momentalne razgradnje masnih naslaga, pa čak i ako se unesu jednostavni ugljikohidrati. To je vrlo važno znati. Jedna od popularnijih zabluda jest da velika porcija jela brzo upija ugljikohidrate, koji se počnu skladištiti ukoliko se ne iskoriste. To uistinu i jest tako, ali u slučaju kada tijelo dobiva previše ugljikohidrata i kalorija i kada se mišić ne oporavlja od tjelovježbe. Tada se ta neiskorištena energija skladišti. Kod tjelesno aktivnih osoba uglavnom nije ovakav slučaj. Zato se i često postavlja pitanje: “Trebam li ja jesti poslije treninga?“ Da je definitivan i jasan odgovor. Poslije treninga sinteza masnih kiselina je smanjena, a naglašena je sinteza proteina, čak kada je u tijelu dostupan i višak ugljikohidrata. Štoviše, obilni obrok ugljikohidratima stavlja mišiće u povoljno anaboličko stanje. To omogućuje inzulinu da potiče mišićni rast. Poslije treninga, povećanje inzulina u krvnoj plazmi senzibilizira mišićne stanice i povećava apsorpciju hranjivih tvari i skladištenje, tako stvarajući optimalno anaboličko okruženje za razvoj mišića. Stoga, da biste omogućili mišićni rast, iskoristite prednosti preosjetljivosti inzulina nakon tjelovježbe, te uzmite adekvatnu količinu aminokiselina koje grade mišiće. Optimalan način da to učinite jest kombiniranje unosa ugljikohidrata visokog glikemijskog indeksa sa brzo apsorbirajućim proteinima. Ako tome pridodamo leucin ( jedna od razgranatih aminokiselina) osigurati ćete još veći poticaj izlučivanja inzulina, a rezultat će biti još bolja sinteza proteina i mišićni rast.

Zaključimo, kako biste optimizirali prirodnu reakciju inzulina i iskoristili puni potencijal vašeg mišićnog rasta putem prirodnog anabolika, poslije svakoga treninga konzumirajte ugljikohidrate višeg glikemijskog indeksa. No, kako bi zajamčeno generirali maksimalnu proizvodnju inzulina i mišićni rast doveli na još viši nivo, koristite dodatke prehrani odnosno suplemente. Zapamtite kako se do kvalitetnih rezultata ne stiže samo treninzima, već i prehranom.

Pripremio: Domagoj Jembrih, student kineziologije

 

PREGLEDAJTE I PREUZMITE KATALOG S NAŠOM KOMPLETNOM PONUDOM!

Blue Gym
Latest posts by Blue Gym (see all)