Idealan doručak za gubitak masti i za izgradnju mišićne mase

Fitness Novosti

Idealan doručak za gubitak masti i za izgradnju mišićne mase

Za osobe koje žele izgubiti masno tkivo često možemo vidjeti preporuke različitih “fitness” žitarica za doručak, no da li je konzumiranje takvog obroka idealno? Zašto se uopće preporučuje konzumacija ugljikohidrata za doručak, te koji bi bio idealan doručak za gubitak masti i izgradnju mišićne mase?

Inzulinska osjetljivost označava osjetljivost stanice za primanje glukoze prilikom lučenja hormona inzulina. Iz razloga jer je inzulinska osjetljivost velika ujutro (zbog posta tokom sna) uglavnom se preporučuje konzumacija ugljikohidrata kako bi inzulin transportirao glukozu i hranjive tvari u mišićne stanice. No problem je taj što je inzulinska osjetljivost nakon ustajanja velika i za masne stanice. Stoga postoji velika vjerovatnost da će se glukoza skladištiti i u masne stanice, a ne samo mišićne! Jedini period koji omogućava siguran transport u mišićne stanice je period poslije treninga s obzirom da tada imamo preferenciju transporta glukoze u mišićne stanice. Također prilikom konzumacije ugljikohidrata potiče se lučenje serotonina, serotonin poznat kao “hormon sreće” ima smirujući učinak te kod nekih osoba izaziva pospanost što nikako nije poželjno ujutro.

Što onda učiniti? Ako ne trenirate odmah poslije doručka, taj obrok bazirajte na proteinima i mastima, takav obrok vam neće podizati razine inzulina, a stvorit će osjećaj sitosti (proteini su najzasitniji makronutrijent).

Jedna od najboljih kombinacija su cijela jaja pečena na kokosovom ulju.

idealanDorucak

Cijela jaja su kompletan izvor proteina, sadrže velike doze aminokiseline leucina (1 jaje – 685 mg leucina). Leucin je jedna od BCAA aminokiselina (aminokiseline razgranatog lanca), te aminokiselina koja najviše potiče anabolizam odnosno izgradnju mišićnog tkiva. Dugo vremena se su izbjegavala cijela jaja zbog straha od podizanja razina LDL (lipoproteini male gustoće) kolesterola. Ipak otkriveno je da cijela jaja ne podižu LDL već razine “dobrog” HDL kolesterola (lipoproteini velike gustoće). Osim toga, kolesterol je nužan za proizvodnju hormona, osobito važnog muškog hormona testosterona.

MCT ulja (trigliceridi srednje dugih lanaca) sastoje se od 6-12 ugljičnih veza i uglavnom se nalaze u kokosovom ulju. Veoma su lako probavljiva, nakon konzumacije odlaze do jetre, te se brzo počinju koristiti kao energija umjesto da se skladište u masno tkivo. Osim toga kokosovo ulje je prava zdrava bomba – sadrži laurinsku kiselinu koja djeluje antivirusno i antibakerijski, te ojačava rad imuniteta. Njegova potencija je tolika da se čak davao HIV pacijentima za poboljšanje rada imunosnog sustava. Kokosovo ulje ne mijenja svoju strukuru kada se izloži toplini, stoga predstavlja najbolje ulje za pečenje.

Moj prijedog za idealan doručak je 2-5 cijelih jaja pečenih na čajnoj žlici kokosovog ulja, uz šalicu crne kave (ili zelenog čaja) i čašu svježeg limunovog soka. Limun potpomaže čišćenju jetre što ujedno znači i bolji metabolizam masti. Ujedno sadrži velike količine vitamina C, koji sudjeluje u brojnim biološkim procesima.

Konzumirajući ovakav doručak dobivate sve njegove prednosti :

  • ne podižete razine inzulina
  • konzumirate zasitne izvore proteina
  • konzumirate tvari veoma korisne za jačanje imunitea
  • povećavate budnost
  • potičete sagorijevanje masti.

 

Autor: Jozo Grgić, mag. cin.

 

Sportskim udrugama, klubovima i za sve veće narudžbe odobravamo dodatni popust.

PREGLEDAJTE I PREUZMITE KATALOG S NAŠOM KOMPLETNOM PONUDOM!

Svu ostalu ponudu sportske opreme možete provjeriti na našem webshopu, a pratite nas i putem Facebooka i Twittera.

Iz naše ponude ovog cialismax puta izdvajamo Pilates Soft Ball lopte, Olimpijsku mušku šipku 220 cm/28 mm/20 kg/1500 lb, Lance za olimpijski uteg od 10 i 15 kg, jednoručne gumirane bučice od 35 i od 40 kg, te Grid foam rollere. Također vam preporučujemo da provjerite i našu kompletnu ponudu opreme za funkcionalni trening.

Svu ostalu ponudu sportske opreme možete provjeriti na našem webshopu, a pratite nas i putem Facebooka i Twittera.

Jozo Grgić