Gym segregacija

Fitness Novosti

Gym segregacija

cardio3Jedna od fitness zvijezda čije YouTube video uratke prate milijuni, Davey Wavey, pozabavio se i spolnom segregacijom u teretanama.

Njegovo mišljenje je da se žene uglavnom orijentiraju na cardio trening, a muškarci na vježbe snage. I uistinu, ako uđete u teretanu na steperima, biciklima, trakama za trčanje, uglavnom ćete vidjeti žene, a muški dio populacije zabavljat će se na trenažerima i sa slobodnim utezima. Ono što ne znaju je da i jedni i drugi griješe.

Zašto muškarci trebaju cardio trening

Muškarci u teretani često su mišljenja kako će cardio treningom izgubiti mišićnu masu. Istina je da se cardio-workoutnekontroliranim, predugačkim cardio treningom, možete dovesti u situaciju da gubite mišićnu masu. Davey Wavey zato preporučuje da cardio trening ne traje duže od 45 minuta, a optimalno vrijeme za taj dio treninga po njegovu mišljenju je od 15 do 25 minuta.

No prednosti koje cardio trening ima, a koriste ga zato i profesionalci, su;

Cardio vježbe jačaju srčani mišić i općenito krvožilni sustav.

Cardio treningom skraćuje se vrijeme oporavka potrebno nakon treninga u teretani.

Ubrzava se bazalni metabolizam.

Povećava se gustoća kostiju.

Postajete izdržljiviji.

U svakom slučaju cardio trening je jednako koristan i za žene i za muškarce.

Zašto žene trebaju trening snage

girl in gymStrah od pretjerane mišićavosti tjera žene od vježbi s utezima. Taj strah je naravno posve neutemeljen. Uostalom ako i dobijete na mišićnoj masi lako možete prestati sa tim vježbama. No ne treba zanemariti pozitivne učinke vježbi snage;

Usporava se gubitak mišićne mase koji dolazi sa starenjem.

Smanjuje se opasnost od ozljeda.

Poboljšava se držanje i ravnoteža tijela.

Smanjuje se rizik obolijevanja od dijabetesa, srčanih bolesti, tumora dojki.

Troše se kalorije i ubrzava metabolizam.

Zaključak jer jednostavan – ne postoje vježbe koje su namijenjene samo jednom spolu. Ne uvedete li u svoj trening plan i cardio vježbe kao i vježbe snage teže ćete doći do zacrtanog cilja – dobre forme.

 

PREGLEDAJTE I PREUZMITE KATALOG S NAŠOM KOMPLETNOM PONUDOM!