Glikogenska deplecija

Fitness Novosti

Glikogenska deplecija

not-losing-weightMehanizam topljenja masnih naslaga (glikogenska deplecija) vrlo je važan čimbenik kod zdravog mršavljenja.

Ukoliko uistinu želite     izgubiti suvišne kilograme vrlo je važno znati koje izvore energije vaše tijelo koristi prilikom fizičkih aktivnosti.

Primarni izvor

Glikogen je primarni izvor energije. Glikogen nije ništa drugo nego zaliha glukoze dobivene iz unesenih ugljikohidrata. Kao i kod životinja  tako i kod ljudi ona se pohranjuje u mišićima i jetri. Onda kada se zaliha potroši tijelo  koristi energiju iz drugih izvora – masnih zaliha i proteina iz mišića. U prosjekumršavljenje čovjeku treba 30-40 minuta aerobnih vježbi umjerenog intenziteta kako bi potrošio zalihu glikogena u organizmu. To bi značilo da kada radite kardio vježbe sat vremena sagorijevate masne naslage samo u posljednjih 20-30 minuta dok prvih 30-40 minuta samo reducirate zalihu ugljikohidrata u organizmu. Ipak postoji nekoliko načina da doskočite tom problemu i da dok radite kardio vježbe sagorijevate većinom masne naslage.

Aerobne vježbe radite rano ujutro ili pojačajte njihov intenzitet.

Kada vaše tijelo ne prima hranu duže vremensko razdoblje (8-9 sati za vrijeme spavanja) iz ogranizma se troši zaliha glikogena. Zato se upravo kod jutarnjih treninga troši većinom zaliha masnih naslaga. Kako bi se spriječio pad mišićne mase bilo bi dobro popiti proteine ili energetsko piće koje sadrži BCAA.

Vježbajte s utezima prije nego krenete s kardio vježbama.

Anaerobne vježbe s utezima izazivaju glikogensku depleciju. Dobro je koristiti vježbe s utezima prije nego krenete na aerobne vježbe.

Pripazite na ishranu i smanjite unos ugljikohidrata.

Na taj način tijelo neće dobivati povećanu dozu ugljikohidrata i stvarati zalihu glikogena u organizmu. Tada će se i s nižom fizičkom aktivnošću sagorijevati većina masnih naslaga. Mnoge se dijete baziraju na smanjenju unosa ugljikohidrata u organizam. Primjerice Atkinsonova dijeta prema kojoj se treba većinom uzimati proteini i masti, gotovo bez unosa ugljikohidrata.

Evo još nekoliko korisnih savjeta za gubljenje suvišnih kilograma;

losing-weight-in-a-week1Vodite dnevnik treninga i prehrane, zabilježite svaki obrok i njegovu vrijednost u kalorijama.

Izbjegavajte prazne kalorije iz voćnih sokova, gaziranih pića i slatkih namirnica.

Pijte što više vode tijekom dana, ona pomaže vašem organizmu u razgradnji masnih stanica. Ispijanjem hladne vode zapravo trošite kalorije! Kako bi se hladna voda apsorbirala u tijelu potrebno je da se prije toga ugrije, a takvim procesom tijelo troši kalorije.

Ne budite tromi, i najmanji pokret može biti od velikog značaja. Dok šetate psa ili hodate po stepenicama pomažete tijelu da brže sagorijeva masne naslage.

 

Ema Barišić  

 

PREGLEDAJTE I PREUZMITE KATALOG S NAŠOM KOMPLETNOM PONUDOM!