GI dijeta

Fitness Novosti

GI dijeta

glycemic-index-dietU poplavi raznih dijeta teško se snaći kad konačno odlučite „gladovati“. Ima onih koje su znanstveno utemeljene, ali i onih koje nemaju veze sa zdravom pameću. Glikemijska  ili GI dijeta spada u prvu kategoriju.

 

Ova vrsta dijete u obzir uzima glikemijski indeks, skalu koja rangira namirnice po određenom kriteriju ili precizno o vremenu koje je potrebno da tijelo apsorbira glukozu iz tih namirnica. Što brže glukoza stiže u krv to je veći glikemijski indeks. Stručnjaci vjeruju kako su za ljude bolje namirnice s nižim glikemijskim indeksom jer naglo povećanje glukoze u krvi može dovesti do dijabetesa i problema sa srcem. Prilikom ocjenjivanja kvalitete neke namirnice morate osim glikemijskog indeksa u obzir uzeti i količinu šećera koji se u njoj nalazi jer moguće je da ta namirnica ima visok glikemijski indeks, ali izuzetno mali sadržaj šećera.
GI dijeta je miks proteina, masnoća i ugljikohidrata. Treba paziti da su ugljikohidrati s nižim glikemijskim indeksom. Ugljikohidrati iz „loših“ izvora mogu navesti tijelo da proizvede višak inzulina, a odmah potom dolaze  i nuspojave poput vrtoglavice, opće slabosti i osjećaja jake gladi. Ako se pridržavate GI dijete oko 40 % kalorija koje unesete u tijelo treba dolaziti iz nerafiniranih izvora ugljikohidrata kao što su cjelovite žitarice, voće i povrće. 30 % su proteini (piletina, govedina, jaja, tofu), a preostalih 30 % masti (avokado, maslinovo ulje, orašasto voće, …). U svaki obrok treba uključiti i ugljikohidrate i masti i proteine, tako ćete stvoriti ravnotežu i izbjeći velika odstupanja u nivou šećera u krvi.

ScholzBlum Diet PCTable2
Ovakva dijeta donosi rezultate, ali ne brzo. To i nije loše jer prebrzo gubljenje kilograma može narušiti zdravlje. Koliko brzo će ići vaše mršavljenje ovisi o broju kalorija koji odlučite dnevno unositi u tijelo. Pa i ako se pridržavate pravila GI dijete nećete smanjiti težinu ako je taj broj prevelik, ali sigurno ćete poboljšati zdravlje. Pogodite li pak  broj kalorija uspjeh u „tesanju“ figure će doći.

 

PREGLEDAJTE I PREUZMITE KATALOG S NAŠOM KOMPLETNOM PONUDOM!