Fitness mitovi – vježbe s utezima čine žene premišićavima?

Fitness Novosti

Fitness mitovi – vježbe s utezima čine žene premišićavima?

fit myth1Više je razloga zbog čega su treninzi snage dobri za žene – ubrzavanje metabolizma, jačanje kostiju, da ne spominjemo atraktivno popunjavanje traperica na pravim mjestima ili oblikovanje izazovnih ramena. Međutim, većina žena izbjegava vježbe s utezima. Zbog čega je to tako?

“Ne trebam vježbati s utezima jer ne želim izgraditi mišiće, želim se samo malo zategnuti.”

Vrijeme je da prestanete izbjegavati utege. Žene moraju biti sve snažnije kako bi se mogle nositi sa zahtjevima suvremenog života. Djeca su sve veća, a košare s prljavim rubljem često mogu biti i teže od 5 kilograma. Bez treninga snage ženama je sve teže obavljati svakodnevne zadatke. Zato odbacite bučice od 1,5 kg i vježbajte s težinama koje su izazovne. Tako ćete zadržati funkcionalnost i formu.

U stvarnosti, ženama je vrlo teško dobiti puno mišića. Sa nižom razinom testosterona i višom razinom estrogena, žene moraju pratiti vrlo intenzivan režim treninga, te se pridržavati kvalitetnog programa prehrane i suplementacije kako bi dovele svoje tijelo u natjecateljsku formu. Treninzi snage ili funkcionalni treninzi dva, tri puta tjedno pomoći će vam da dođete do željene vitke figure.

 

“Treniram, pa mogu jesti što god poželim.”

Istina je da ne možete „pobijediti“ nekvalitetnu prehranu treningom. Većina rekreativaca sklona je precjenjivanju broja kalorija koje zaista potroše tjelovježbom. Treningom snage od tridesetak minuta žena od 70 kg će u prosjeku potrošiti otprilike 200 kalorija. Uz to još može očekivati podizanje metabolizma u mirovanju od približno 84 kalorije, što su ukupno 284 potrošene kalorije nasuprot npr. jednoj kriški pizze (približno 300 kalorija) ili muffinu (350 kalorija).
Niti jedan program treninga neće vam pomoći izgubiti masne naslage ukoliko ne pazite na prehranu. Bez pravilne prehrane možda ćete na kraju i dobiti na masi, no to neće biti zbog rasta mišića, već zbog toga što ne gubite masnoću iznad mišića, nego se ona možda i povećava.

fit myth2

Treninzi snage + Kardio + Kvalitetna prehrana = Idealna forma

Zanemarite li jedno od navedenog, jednadžba više ne važi. Je li možda vrijeme da dovete svoj režim u ravnotežu?

 

Priredio: Franjo Maričić

(Izvor: Thrive Personal Fitness)

 

Izdvajamo iz ponude aerobic opreme: Elastične gume Total-Body, Balans polulopta Pro Line, Bučica 4 kgStrunjača za tjelovježbu.

Za svu ostalu opremu posjetite naš web-shop.

 

PREGLEDAJTE I PREUZMITE KATALOG S NAŠOM KOMPLETNOM PONUDOM!