Eliksir mladosti

Fitness Novosti

Eliksir mladosti

life-fitness-fahrradergometer-platinum-club-serieKada dođete u srednje godine primjetit ćete, ili ste već primijetili, kako stvari nisu kao što su nekada bile. Vjerojatno se brže umarate, teže ustajate nakon što ste vježbali ležeći na strunjači, možda povremeno osjećate i bol u mišićima i zglobovima. Sve su to „normalni“ znaci starenja. No ako se već morate pomiriti s kronologijom protjecanja vremena sigurno ne morate s biološkim stanjem vašega organizma. Uhvatite se cardio treninga i odgodite neminovno.

 

Prema rezultatima istraživanja objavljenim u British Journal of Sports Medicine cardio trening može „odgoditi“ starenje za 12 godina, a nije svejedno osjećate li se kao da imate 38 godina umjesto recimo 50. Za taj cilj isplati se potruditi.

Znanstvenici su potvrdili kako aerobni kapacitet čovjeka pada za otprilike 5 ml/[kg*min] svako desetljeće. Što to znači? Recimo da ste u dobi od 20 godina imali prosječan aerobni kapacitet od 40 ml/[kg*min] u šezdesetim godinama taj kapacitet će se prepoloviti. Kada kod muškarca dođe na vrijednost od 18 ml/[kg*min], a kod žena 15 ml/[kg*min] već i najjednostavnije dnevne aktivnosti počinju biti problematične.

 

No istraživanja su također potvrdila da već i cardio trening s umjerenim opterećenjem, koji se dakako obavlja redovito i kroz dulje vrijeme povećava aerobni kapacitet za oko 25 %. Tom računicom došli su do „uštede“ od 12 godina. Za postizanje dobrih rezultata morate svoje srce i pluća potaknuti na intenzivniji rad. Ali ne zaboravite da je odmor gotovo jednako važan kao i period napora. Budite uporni i sigurno ćete lakše disati, raditi, vježbati, jednom rječju – živjeti!

 

PREGLEDAJTE I PREUZMITE KATALOG S NAŠOM KOMPLETNOM PONUDOM!