Efekti dinamičkog i statičkog zagrijavanja na vertikalni skok

Fitness Novosti

Efekti dinamičkog i statičkog zagrijavanja na vertikalni skok

EfektiZagrijavanja1Učestala i normalna praksa prilikom svakog sportskog treninga jest priprema lokomotornog sustava na nadolazeće sadržaje treninga kroz zagrijavanje. Zagrijavanjem se provodi adaptacija lokomotornog sustava na nadolazeći stres, te se tijelo priprema za sadržaje koje ćemo raditi u glavnom dijelu treninga. To činimo kako bismo smanjili mogućnost ozljede našeg sportaša, te povećali njegove sposobnosti zbog što kvalitetnije izvedbe zadataka u glavnom dijelu treninga. Inače je u svijetu sporta prihvaćena praksa zagrijavanja koja sadrži umjerenu aerobnu aktivnost i vježbe istezanja.

EfektiZagrijavanja2Statičko istezanje je tehnika koja se često upotrebljava kod zagrijavanja budući da je poznato da omogućuje opseg pokreta u zglobovima, što je posebno korisno za sportaše od kojih sportovi zahtijevaju veću fleksibilnost. Također se sugeriralo kako istezanje pridonosi manjoj vjerojatnosti ozljede. Međutim, studije su pokazala kako postoji značajna razlika između statičkog i dinamičkog zagrijavanja. Štoviše, dokazano je kako statičko zagrijavanje prije same aktivnosti visokog intenziteta, koja zahtijeva visoku mišićnu aktivaciju i brzinu izvođenja, može imati negativne efekte iz vrlo jednostavnog razloga. Nakon što statičkim istezanjem izdužujemo mišiće na taj ih način ujedno i opuštamo te, u tom relaksiranom stanju u kojem mišići nisu dovoljno kontrahirani i spremni na stres koji ih očekuje u glavnom dijelu treninga, može doći do mikrotrauma koje će se kasnije manifestirati kao ozljede. Stoga znanstvenici i kineziolozi preporučuju da se statičko istezanje prije samog treninga izbjegava.

EfektiZagrijavanja3Drugi oblik istezanja prije samog sportskog treninga jest dinamičko zagrijavanje. Nedavna su istraživanja pokazala da dinamičko istezanje povećava snagu izvedbe prilikom koncentrične faze izvedbe pokreta, poboljšava sprinterska vremena i poboljšava vertikalni skok. S obzirom na ovu spoznaju, sve više se počinje primjenjivati dinamičko istezanje umjesto statičkog. Znanstvenike je zanimalo na koji način statičko istezanje utječe na izvedbu sportaša putem vertikalnog skoka, na koji način utječe dinamičko istezanje i kakve rezultate sportaš ima kad uopće ne radi istezanje. Istraživanjem se htjela pokazati aktivacija pojedinih mišića pri izvođenju vertikalnog skoka nakon spomenutih zagrijavanja. Mišićne aktivacije su mjerene MVC-om (maximum voluntary force) i ITT-om (interpolated twitch technique). Rezultati su pokazali da je dinamičko istezanje pridonijelo razvoju maksimalne voljne sile koja je pridonijela većem vertikalnom skoku, što je ujedno i zabilježeno elektromiografijom koja je pokazala kako su se mišići drukčije aktivirali prilikom kontrakcija kod vertikalnog skoka prije statičkog istezanja, dinamičkog istezanja i kada istezanja uopće nije bilo. Razlike su bile male, ali značajne. Mišići vastus medialis, te gastrocnemius pokazivali su značajniju aktivaciju prilikom vertikalnog skoka nakon dinamičkog zagrijavanja, za razliku od statičkog zagrijavanja ili kada istezanja uopće nije ni bilo. Ispitanici istraživanja su bili iste dobi, visine, težine i istih sposobnosti (izmjeren im je maksimalni vertikalni skok). Od značajnih rezultata došlo se do spoznaje da je sposobnost skoka 5% manja (s obzirom na mišićnu aktivaciju i visinu skoka) bez istezanja, u odnosu na situaciju kada se statički istezalo. Najznačajniji rezultat bila je razlika između statičkog i dinamičkog zagrijavanja, jer je nakon dinamičkog zagrijavanja skok bio gotovo 9% bolji od skoka nakon statičkog zagrijavanja. Nakon ovih saznanja istraživanja sa vertikalnim skokom, lako je zaključiti da navedeno može manifestirati i u druge oblike kretanja, poput sprinteva, brzine reakcije i agilnosti.
Mnogo je čimbenika o kojima ovisi kakva će biti određena izvedba, stoga je zagrijavanje sastavni i iznimno važan dio uspjeha kako sportskog treninga, tako i natjecateljske izvedbe. Zagrijavanja možemo podijeliti s obzirom na cilj i specifičnost sporta. Postoje pasivna zagrijavanja (upotreba foam rollera, korištenje vrućih kupki, itd,) koja imaju cilj ubrzavanje protoka krvi u mekom tkivu. Zatim postoje globalna zagrijavanja sa ciljem da se, osim protoka krvi, aktiviraju i mišići kako bi bili spremni na izvedbu glavnog dijela treninga. Postoje i specifična zagrijavanja kojima je cilj da pripreme sportaša na uobičajene strukture kretanja s obzirom na njegov sport, a da se pritom adekvatno pripremi lokomotorni, neuromuskularni i kardiorespiratorni sustav.

EfektiZagrijavanja4

Dinamička fleksibilnost ima veliku ulogu u kvalitetnom zagrijavanju koje se manifestira kroz izvedbu, a cilj izvedbe je što bolji rezultat. Ona se sastoji od funkcionalno sastavljenih vježbi temeljenih na sportsko-specifičnim obrascima kretnji kojima je cilj pripremiti tijelo za aktivnost. Razlika statičkog istezanja od dinamičkog je u tome što statičko zagrijavanje ima zadatak istegnuti mišić i zadržati ga u poziciji dok se ne opusti, dok kod primjene dinamičke fleksibilnosti sportaš svoj mišić kontrahira. Nakon faze aktivnog izduženja mišić se kontrahira i na taj način jača svoju funkcionalnu kretnu strukturu. Ujedno se poboljšava i zadržava dugotrajna fleksibilnost i mobilnost u njegovoj punoj amplitudi pokreta, što tijelu omogućava veću i širu strukturu kretanja, te je tako tijelo u mogućnosti proizvesti više sile – tijelo ima veću mogućnost generiranja sila zahvaljujući opsegu pokreta. Zaključno, možemo reći da ovakav način zagrijavanja u praksi pokazuje poboljšanje fleksibilnosti, ravnoteže i propriocepcije.

Piše: Domagoj Jembrih, student kineziologije

 

Iz naše ponude izdvajamo: Grid Foam Roller, Medicinku s ručkama (4 kg), Trainer Mat – SKLZ – podlogu za vježbanje i Komplet od tri elastične vrpce.

Svu ostalu ponudu sportske opreme možete provjeriti na našem webshopu, a pratite nas i putem Facebooka i Twittera.

 

PREGLEDAJTE I PREUZMITE KATALOG S NAŠOM KOMPLETNOM PONUDOM!