Discus hernia i trening

Fitness Novosti

Discus hernia i trening

herniationProblemi s Discus hernijom ne znači nužno potpunu obustavu fizičkih aktivnosti. Budući da mi se dosta osoba javilo s ovim problemom odlučio sam opisati nekoliko vježbi kako bi barem malo pomogao onima kojima je to potrebno.

 

 

Discus je hrskavična pločasta tvorba umetnuta u zglobu između susjednih kosti. Intervertebralni discus je ploča građena iz hrskavice i veziva, a spaja dva susjedna kralješka. Građena je iz mekšeg, centralnog dijela (jezgra), i čvršćeg, prstenastog dijela, koji uokviruje jezgru. Kod naglih pokreta kralježnice može se povrijediti prstenasti dio i tada se jezgra naglo izbočuje prema kralježničkom kanalu u kojem se nalaze živci koji polaze iz kralježničke moždine. Prsten može popustiti na bilo kojemu mjestu. Međutim, zbog statičko-dinamičkih i strukturnih posebnosti u slabinskom dijelu kičmenog stuba hernija se najčešće pojavljuje na stražnjem dijelu diska. Dakle, izbočenje jezgre diska straga najčešći je oblik hernije i na tome je dijelu kralježničkoga stupa stražnja bočna hernija vrlo značajna jer tuda prolaze korijeni živaca. Zbog pritiska na korijene ovih živaca kod povrijeđene osobe javljaju se jaki bolovi. Ova vrsta povrede često se javlja kod sportaša.

Ukoliko su bolovi nepodnošljivi potrebno je podvrgnuti se operativnom zahvatu kojim se odstranjuje izbočeni dio diska. Međutim, prije operativnog zahvata možemo vježbama ojačati ozlijeđeno područje i na taj način utjecati na smanjenje bolova i omogućiti normalno kretanje. Potrebno je odabrati odgovarajuće vježbe koje će pogađati mišiće koji podržavaju ozlijeđeno područje. To uključuje mišiće trbuha, kukova, donjega dijela leđa kao i kretanje koje uključuje mišiće cijelog tijela poput hodanja ili plivanja.lumbalis-porckorongserv

Vježbati uz preporuku

Bilo koji program vježbanja trebao bi biti odobren od strane stručne osobe (liječnika ili fizioterapeuta), odnosno trebalo bi slijediti njihove upute tijekom cijelog procesa vježbanja. Najvažnije je upamtiti da oporavak ide polako, da slušate svoje tijelo i ukoliko se jave bolovi treba prestati sa izvođenjem vježbe.

Trbušne kontrakcije: ovu vježbu možemo izvoditi bilo gdje i u bilo kojem položaju, sjedeći, stojeći ili ležeći. Povucite svoje trbušne mišiće prema unutra i držite dok možete, kao da povlačimo pupak prema kralježnici. Ako ležite na podu ili krevetu pritisnite donji dio leđa prema strunjači. Budite sigurni da ste izolirali trbušne mišiće. Napravite deset ponavljanja.

Podizanje tijela: vježba se izvodi iz ležećeg položaja na leđima, koljena su savijena, a ruke prekrižene na prsima. Donji dio leđa pritisnemo prema podu, a glavu i ramena lagano podižemo prema gore. Vježba se razlikuje od klasičnih trbušnjaka kod kojih podižemo tijelo do sjeda po tome što se ne dižemo do kraja nego izvodimo samo pola pokreta, a ramena kod podizanja tijela vučemo prema natrag i dolje kako bismo aktivirali i mišiće leđa. Kada podignemo tijelo zadržimo ga u toj poziciji 2 – 4 sekunde i vraćamo se u početni položaj. Vježba se ponavlja deset puta.

Leđna ekstenzija: početni položaj je ležeći na trbuhu, zdjelica je na podu. Podignemo lagano prsni koš od poda, zadržimo se u toj poziciji nekoliko sekundi i vratimo u početni položaj. Nakon nekog vremena možemo se pomoći i rukama izvodeći potisak prema gore kako bismo dobili na fleksibilnosti. Ovu vježbu moramo izvoditi polako i pažljivo i ukoliko osjetimo bilo kakve bolove potrebno je prekinuti s njezinim izvođenjem.

Istezanje donjega dijela leđa i kukova: položaj je ležeći na leđima, koljena su savijena a ruke opuštene pored tijela. Spustimo koljena lagano u jednu stranu, zadržimo nekoliko sekundi i vratimo se u početni položaj. Isto ponovimo na drugu stranu. Vježbu ponovimo deset puta u svaku stranu pazeći pritom da se ne istegnemo previše.

Istezanje natkoljenica: stav je ležeći na leđima, noge su savijene u koljenima. Podižemo i pružamo jednu nogu, rukama je primamo iznad koljena i privlačimo prema prsima. Zadržimo nekoliko sekundi i vraćamo u početni položaj,a nakon toga isto ponavljamo s drugom nogom. Ovu vježbu ne smijemo forsirati, trebali bi osjetiti istezanje na stražnjoj strani natkoljenice. Ako osjetite bol prekinite s izvođenjem vježbe.

Razvoj opće kondicije: vaš liječnik će vam vjerojatno preporučiti vježbe za razvoj opće kondicije koje možete izvoditi na način da ne pogoršavaju vaše stanje. Hodanje i plivanje su aerobne vježbe koje možete provoditi na način da ih prilagodite vašem zdravstvenom stanju. Ujedno ukoliko imate problema s viškom kilograma hodanje(može i na pokretnoj traci) i plivanje će pridonijeti sagorijevanju kalorija i smanjenju vaše tjelesne težine.

 Edin Jusufagić, prof.

 

PREGLEDAJTE I PREUZMITE KATALOG S NAŠOM KOMPLETNOM PONUDOM!