Core training

Fitness Novosti

core trening

Core training

Što je to core trening i zašto je toliko bitan?

Zapravo je skoro nemoguće s bilo kojom vježbom zaobići, a da pritom ne koristimo mišiće trupa ili cora. Da li sjedili i trenirali samo ruke, ili izvodili vježbe koje koriste trbušnjake u potpunosti, uvijek su prisutni mišići cora, negdje više, a negdje manje ali su svakako tu.

Ukoliko ste vidjeli nekoga kako se drži vodoravno za šipku i drži takozvanu ljudsku zastavu, onda ste vjerojatno primijetili da ima jake mišiće cora.

core trening

Svaki trening trebao bi uključivati trening mišića trupa i trening stabilizacije. Odlična je vijest to da su same vježbe vrlo jednostavne, i zapravo zahtijevaju jako malo vremena i skoro ništa opreme a rezultati su odlični. Vježbe za core mogu biti statične ili dinamične, a ima ih toliko da stvarno sve ovisi o vašoj motivaciji. Naravno da možete koristiti utege, elastike, različite rolere, klupice, šipke itd.

Preporučuje se da se trening mišića trupa obično izvodi na kraju treninga kad smo dobro zagrijani i da traje otprilike nekih 20-ak minuta. Najbitnija stvar kod mišića trupa je ta da oni stvaraju vezu između gornjeg i donjeg dijela tijela, te omogućuju da cijelo tijelo djeluje kao cjelina. Uz odličan core vaše vježbe će biti kompletnije, lakše i brže, a o izgledu da uopće ne govorimo. Naravno da gotovo svi sanjaju ravan i čvrst trbuh, te six pack kao iz naslovnice nekog časopisa.

core trening

Gimnastičari su jako poznati po čvrstim i stabilnim mišićima trupa kako bi njihovo tijelo u potpunosti funkcioniralo kao cjelina, i kako bi mogli dugo ostati u vrlo zahtjevnim položajima.

Treningu cora možete pristupiti na više načina i svaki od njih ima svoj pozitivan učinak. Što se tiče vježbi možete koristiti od klasičnih i običnih trbušnjaka, različitih izdržaja na šipki kao što je Front Lever, do statičnih vježbi kao što su plank i stoj na rukama.

core trening

Kod svih ovih vježbi možete isprobati efekt tako da prije nego što dođete u statičan položaj, čvrsto stisnete mišiće trupa. Tada ćete zamjetiti kako je puno lakše držati položaj na takav način i ubrzo shvatiti koliko su mišići trupa odnosno core-a bitni. Dovoljno je trenirati mišiće trupa par puta na tjedan jer se i oni kao vi ostali mišići moraju odmoriti.

Svakako nakon treninga posvećenog mišićima trupa nemojte zaboraviti na istezanje istih, jer svaki se mišić nakon istezanja bolje i brže regenerira.

 

Autor: Andrej Gudac  

 

PREGLEDAJTE I PREUZMITE KATALOG S NAŠOM KOMPLETNOM PONUDOM!

Rekvizite za treninge možete nabaviti na našem webshopu!

Svim kupcima poklanjamo besplatnu dostavu za sve narudžbe iznad 300,00 kn!

Podsjećamo i na novitet na našem webshopu!!! Ukoliko ste zadovoljni naručenim proizvodima, napišite kratku recenziju na stranici proizvoda na našem webshopu i pomognite budućim kupcima. Za objavljene recenzije nagradit ćemo vas sa 50 bodova (u protuvrijednosti 50,00 kn)! Njih možete iskoristiti za popust prilikom iduće narudžbe!

Svu ostalu ponudu sportske opreme možete provjeriti na našem webshopu, a pratite nas i putem Facebooka, Twittera i Instagrama.