Cimet

Fitness Novosti

Cimet

cimetCimet je popularan začin za pečenje i kuhanje, a znanstvenici su u mnogim istraživanjima potvrdili da je višestruko dobar za zdravlje. No, problem je u tome što nije svaki cimet ljekovit. Pravi se cimet dobiva samo iz vrste Cinnamomum zeylanicum Nees, a vrlo sličan sastav ima kasija (kineski cimet) koja se proizvodi od Cinnamomum cassia Blume. Nekoliko manje uobičajenih vrsta u ovoj obitelji su: C. burmanni i C. loureirii – Indonezija; C. Oliveri – Australija; Cinnamomum – Nova Gvineja; i C. tamala – Indija.

Ovo su neki razlozi zašto biste trebali cimet uključiti u svakodnevnu prehranu:

1. Niži kolesterol. Samo pola žličice cimeta dnevno može sniziti LDL kolesterol. Možete ga umiješati u jogurt, jutarnju kašu od pahuljica ili puding.

2. Regulacija šećera u krvi. Nekoliko studija pokazalo da cimet ima moć regulacije šećera u krvi, odnosno utječe na njegovo snižavanje. Zato je izvrstan za osobe koje boluju od dijabetesa tipa 2. Isto tako potiče tijelo na prirodno trošenje masnih naslaga i smanjenje težine.

3. Gljivične infekcije. Cimet ima nevjerojatnu sposobnost spriječiti gljivične infekcije na koje ne djeluju ni medikamenti.

4. Rak. Jedna američka studija pokazala je da cimet smanjuje proliferaciju leukemije i stanica raka.

5. Ugrušci. Ovaj začin djeluje i protiv zgrušavanja krvi.

6. Artritis. Pacijentima iz jedne danske studije koji su uzimali pola žličice cimetova praha u kombinaciji sa žličicom meda svako jutro prije doručka značajno je olakšana bol uzrokovana artritisom, i to samo nakon tjedan dana. Nakon mjesec dana hodali su bez bolova.

7. Antibakterijski učinak. Cimet je zapravo prirodni konzervans pa kad se dodaje hrani usporava rast i razvoj bakterija.

8. Zdravlje mozga. Jedno istraživanje pokazalo je da miris cimeta potiče kognitivne funkcije i pamćenje.

9. E. coli. Istraživači sa sveučilišta u Kansasu otkrili su da se cimet bori protiv E. coli, bakterije koja se najčešće skriva u nepasteriziranim sokovima.

10. Nutrijenti. Začin je veliki izvor mangana, vlakana, željeza i kalcija.

 

Pripremio: Marin Miletić

 

PREGLEDAJTE I PREUZMITE KATALOG S NAŠOM KOMPLETNOM PONUDOM!

Blue Gym
Latest posts by Blue Gym (see all)