Ciljano gubljenje kilograma

Fitness Novosti

Ciljano gubljenje kilograma

happy-fitness-girl 75d2d6aaf6cbc73cbf41d97e2e48cf7fProblem s prekomjernom tjelesnom masom imaju osobe koje se pogrešno hrane (unose previše kalorija ili koriste krive namirnice) te se premalo kreću što pridonosi usporenoj izmjeni tvari pa se suvišne kalorije skladište kao masnoća u tijelu.

Osobe koje žele smanjiti svoju tjelesnu masu moraju imati na umu da to nije moguće postići u kratkom vremenu jer nakon određenih kratkotrajnih dijeta uz masnoću gubi se i mišićno tkivo ali i mnogo vode tako da su ljudi skloni povratku na prijašnju težinu nakon završetka dijete.

Kratkotrajne dijete također mogu biti opasne sa medicinskog stajališta radi nedovoljnog unosa potrebnih tvari u organizam. Umjesto kratkotrajnih dijeta trebalo bi si odrediti jedan duži vremenski period s realnim cilj (npr. skinuti cca 0,5kg – 1kg tjedno).

Najprije je potrebno promijeniti prehrambene navike i umjesto čokolada i keksa više koristiti voće i povrće. Za razliku od slatkiša povrće ima puno manje kalorija, a uz to sadrži puno vitamina, elemenata u tragovima i balastnih tvari. Bilo bi poželjno izbaciti i industrijski šećer. Ukoliko želimo smršavjeti potrebno je u organizam unositi manje kalorija nego mu je to potrebno tijekom dana tako da će tijelo biti prisiljeno posezati za zalihama masnoće kako bi iz nje dobilo određenu količinu energije koju nismo unijeli u organizam. Ako dnevno unosimo 500 do 1000 kalorija manje u organizam ili tu količinu kalorija potrošimo za vrijeme bavljenja tjelesnom aktivnošću kroz vremenski period od tjedan dana dolazimo do brojke od 3500 – 7000 kalorija manje u organizmu, a 3500 kalorija jednako je 500 grama tjelesne masnoće. Ukoliko nastavite sa takvim unosom kalorija i tjelovježbom uspješno ćete smanjiti tjelesnu masu bez opasnosti po zdravlje.

Bitno je držati se uravnotežene prehrane koja sadrži približno: 60% ugljikohidrata, 15 – 20% proteina i 20 – 25% masti. Pri laganom i dugom trčanju troši se približno 500 kilokalorija po satu a pri brzom, dugom trčanju i do 1000.

Edin Jusufagić, prof., trener Blue-Gym Kantrida

 

PREGLEDAJTE I PREUZMITE KATALOG S NAŠOM KOMPLETNOM PONUDOM!