Budite aktivni

Fitness Novosti

Budite aktivni

budite aktivni 2Ukoliko niste u formi, imate prekomjernu tjelesnu masu, nemate naviku vježbanja, početak nečega takvog čini se kao nemoguća misija. I naravno, prvi korak je uvijek najteži. Zato krenite malim koracima i imajte na umu da svaki taj mali korak čini dobro vama i vašem organizmu. Osobe s prekomjernom tjelesnom masom kada se odluče na tjelesnu aktivnost suočavaju se s raznim izazovima kao što su ograničeni pokreti i kretanje, pronalazak adekvatne obuće i odjeće i ostale potrebne opreme za vježbanje.

Važno je pronaći aktivnost koja će vam najviše odgovarati, ne morate trčati maraton, važno je samo početi se kretati i iz dana u dan postizat ćete sve bolje rezultate. Kako biste motivirali sami sebe skidanje suvišnih kilograma morate shvatiti kao izazov, a ne kao prepreku ili izgovor za izbjegavanje vježbanja. Put ka zdravijem načinu života uključuje neku vrstu tjelesne aktivnosti i promjenu načina prehrane.

Izbor

Nemojte izbjegavati kućanske poslove, rad u vrtu, pranje automobila, … Hodanje je jedna od najboljih i najjednostavnijih aktivnosti. Trčanje i ples,vožnja bicikla, aerobik, aerobik u vodi, plivanje, vježbe istezanja (mogu se primjenjivati i na radnom mjestu u obliku aktivne pauze) su na višoj razini u odnosu na hodanje. Još efikasnije je vježbati u fitnessu, a sve to naravno uz pomoć stručnjaka koji će vam predložiti i prilagođenu ishranu uz koju rezultati brže dolaze. Bez obzira koju aktivnost odaberete važno je krenuti polagano i uvijek se zagrijati i primijeniti opće pripremne vježbe prije izvođenja treninga.

Savjeti za uspješniji početak

1.Stav: „Ja to mogu“ – vjerujte u sebe i znajte da će svaki mali korak dovesti u konačnici do velikoga rezultata.

2.Postavite si realne ciljeve, krenite s kraćim rutama hodanja pa postupno povećavajte frekvenciju i dužinu hodanja.

3.Vježbajte onoliko koliko možete da se osjećate dobro, ukoliko imate neka ograničenja savjetujte se s liječnikom.

4.Tijekom dana nekoliko puta vježbajte 10 do 15 minuta opće pripremne vježbe.

5.Isprobajte više tjelesnih aktivnosti kako biste pronašli onu koja vam najbolje odgovara i u kojoj najviše uživate.

6.Slušajte glazbu prilikom vježbanja.

7.Vježbajte u društvu kako biste imali potporu prijatelja, važno je da okolina vjeruje u vas.

8.Pratite svoj napredak.

9.Potražite pomoć profesionalnoga trenera koji će za vas planirati i programirati trening i na najbolji način dozirati i distribuirati opterećenje, kao i savjetovati vas o primjerenoj ishrani. diet mala

Dijeta može, ali …

Prekomjernu tjelesnu masu moguće je smanjiti i raznim dijetama, ali to je daleko od idealnoga načina. Osobe koje su izgubile mnogo kilograma i imaju želju da zadrže postignutu tjelesnu masu trebale bi se redovito baviti tjelovježbom inače vratit će se na početak i ponovo imati problem s viškom kilograma. Neupitno je da je tjelesna aktivnost dobra za vas i da ćete se osjećati bolje. Ne samo da ćete trošiti kalorije kako biste izgubili suvišne kilograme nego ćete smanjiti mogućnosti bolesti srca, krvnih žila, krvnog tlaka, dijabetesa… Tjelesna aktivnost povećava snagu, mišićni tonus, utječe na jačanje kostiju i razvoj koordinacije, poboljšava kvalitetu života čineći lakšima svakodnevne stvari poput odlaska u trgovinu, hodanja po stepenicama, obavljanje svakodnevnih kućanskih poslova … Vježbanje također ima veliki utjecaj i na psihičko stanje čovjeka, podiže samopouzdanje, osjećamo se bolje (izlučuje se hormon sreće) i bolje se nosimo sa stresom.

3, 2, 1 start

Bez obzira na razinu vaše tjelesne pripremljenosti osjećati ćete se dobro zbog onoga što ste postigli i što još možete učiniti. Nemojte se pokolebati ukoliko dođe do poteškoća, probajte opet i budite ponosni na sebe što ste pokušali. Sada je pravo vrijeme da se počnete baviti tjelesnom aktivnošću, uložite u sebe i u svoje zdravlje, poboljšajte psihičko i tjelesno stanje organizma, poboljšajte kvalitetu vlastitoga života.

 

Trener: Edin Jusufagić, prof.

 

PREGLEDAJTE I PREUZMITE KATALOG S NAŠOM KOMPLETNOM PONUDOM!