Brzo, brže, najbrže

Fitness Novosti

Brzo, brže, najbrže

HIITAerobni intervalni trening visokoga intenziteta (HIIT training) jedan je od načina da poboljšate svoju formu, recept je jednostavan – kratki i intenzivni treninzi i duži odmori nakon toga. Takav način treninga dobro dođe i ako vam je vrijeme koje odvajate za fitness roba koju je sve teže nabaviti. Nakon kratkoga i intenzivnog treninga tijelo nastavlja sagorijevati kalorije i u vrijeme odmora, otprilike devet puta intenzivnije no ako ama baš ništa ne trenirate.

Nekoliko je različitih modela HIIT treninga, obično se započinje zagrijavanjem, a nastavlja sa šest do deset veoma intenzivnih izvođenja vježbi, blizu vašega maksimuma, koje kao fazu „odmora“ imaju vježbe srednjega intenziteta, na otprilike 50 % vaših mogućnosti. Sve zajedno ovaj trening traje od 15 do 20 minuta.

Jedna od popularnih metoda treninga je ona zvana Tabata. Nakon pet minuta zagrijavanja vježbate punim intenzitetom 20 sekundi koje slijedi 10 sekundi odmora i tako osam puta, tj. četiri minute.

Možete se odlučiti i za Little metoda gdje se izmjenjuju 60 sekundi intenzivnoga treninga, nešto blažeg no kod Tabita metode, sa 75 sekundi odmora, a taj ciklus se ponavlja od osam do 12 puta.

Ovakva vrsta treninga preporučljiva je dva do tri puta tjedno kao zamjena za trening snage. Ne treba u istom danu raditi i jedno i drugo. Tijekom HIIT treninga morate u tijelo unositi dovoljno tekućine, a ne zaboravite prije početka zagrijati se, a na kraju obaviti vježbe istezanja kako bi prevenirali ozljede.

Ovakav način treninga vjerojatno nije pogodan za apsolutne početnike u fitnessu i jednostavnog razloga, veoma je upitno mogu li oni izdržati napor toga intenziteta. Ali ako možete odraditi cijeli HIT trening budite sigurni da ćete ubrzati metabolizam i doći do bolje forme.

 

PREGLEDAJTE I PREUZMITE KATALOG S NAŠOM KOMPLETNOM PONUDOM!