Bolovi u laktu – trening savjeti Marka Kovačića – Kove

Fitness Novosti

Bolovi u laktu – trening savjeti Marka Kovačića – Kove

bol u laktu11Kao i kod problema s drugim zglobovima, najčešći uzrok bolova u laktu je nestručno  određen program treninga za mišiće nadlaktice, što dovodi do mišićnog nesrazmjera. Konkretno, najčešći je problem zanemarivanje brachialisa i brachioradialisa, te previše izolacijskih vježbi za triceps u odnosu na potiske. Standardni trening za biceps se sastoji od biceps pregiba šipkom, bicepsa pregiba bućicama i biceps pregiba na Scott klupi.

Takav trening dovodi do asimetrije pregibača podlaktice. Dok bolovi u laktu ne prestanu, trening bicepsa bi se trebao sastojati od npr. biceps pregiba na scoot klupi, biceps hammer pregiba i biceps pregiba šipkom obrnutim hvatom. Što se treninga tricepsa tiče, treba izbjegavati sve vježbe koje uzrokuju bolove i ponavljanja generalno držati visoko (12 i više ponavljanja u seriji).

Rješenje:
1.    Laktove držati na toplom tokom treninga prsa i tricepsa. Grijače lakta možete kupiti u ljekarnama i trgovinama sa sportskom opremom.
2.    U trening bicepsa ubaciti vježbe za brachialis i brachioradialis ,npr biceps pregib nathvatom i sl.
3.    Iz treninga tricepsa izbaciti ležeću triceps ekstenziju (french press, skull crusher) i sve vježbe koje uzrokuju bolove.
4.    Trening za triceps bi mogao izgledati ovako:
a.    uski bench za triceps, 3-4 serije 12-15 ponavljanjatriceps bench press

b.    triceps pushdown, 3-4 serije 12-15 ponavljanjatriceps pushdown
c.    triceps kickback 3 serije 15-20 ponavljanja, u super seriji sa dipovima za triceps 3 serije 8-12 ponavljanjatriceps kickbacktriceps dipsevi

 

Ovime smo pokrili najčešće probleme sa zglobovima. U nekoliko nastavaka obradili smo bolove u ramenu, bolove u laktu, bolove u donjem dijelu leđa i bolove u koljenu.

Trenirati pametno znači ne zanemarivati niti jedan osnovni pokret tijela, ne zanemarivati istezanje krutih mišića i ne dovoditi tijelo u asimetriju previše trenirajući jedne mišiće u odnosu na druge. Zato, trenirajte pametno!

Pripremio: Marko Kovačić Kova, osobni trener

 

PREGLEDAJTE I PREUZMITE KATALOG S NAŠOM KOMPLETNOM PONUDOM!

Marko Kovačić
Latest posts by Marko Kovačić (see all)