Bez njih se ne može

Fitness Novosti

Bez njih se ne može

healthyoilsLjudsko tijelo ne može preživjeti bez masnoća. Rad mozga, razina hormona, probava, imunološki sustav, bez masnoća ne funkcioniraju baš najbolje. Ta činjenica će vas vjerojatno odgovoriti od pokušaja da masnoće potpuno isključite iz prehrane. Naravno kod unosa masnoća u tijelo treba biti izbirljiv.

 

Omega 3

Omega 3 masne kiseline su izuzetno važne za zdravlje, a otegotna je činjenica da ih organizam ne može proizvesti stoga je odabir namirnica jedini način da tijelo opskrbite njima. Lisnato zeleno povrće, losos i druge vrste ribe, sjeme lana, orasi, organski dobivena jaja i meso goveda koja su se hranila na pašnjaku odličan su izvor Omega 3 masnih kiselina. Znanstveno je potvrđeno kako Omega 3 masne kiseline preveniraju bolesti srca, artritis pa čak i tumore. Izuzetno su važne za rad mozga, poboljšavaju funkciju pamćenja. Njihov nedostatak dovodi do poremećaja u ponašanju, izaziva kronični umor, suhu kožu, slabu cirkulaciju, ukratko stanje u kojem nećete biti sjajno raspoloženi.fish

Termički obrađene masnoće

Termička obrada ulja i drugih vrsta masnoća jedan je od izvora ozbiljnih zdravstvenih problema. Razlog za to je što se pri visokim temperaturama stvaraju štetni spojevi koji su u nekim slučajevima i kancerogeni. Stručnjaci preporučuju kokosovo ulje za kuhanje i prženje. Ako mislite da je to ulje pogodno samo za sunčanje grdno se varate.  To ulje sadrži laurinsku kiselinu koja djeluje antivirusno i antibakterijsko te nas štiti od mnogih infekcijskih bolesti. Laurinska kiselina se nalazi i u majčinom mlijeku s ulogom da štiti dijete od infekcija dok mu se ne razvije imunološki sustav. Bolja preporuka nije potrebna.

Masline i lan

O nerafiniranom maslinovom ulju već su ispričane legende tako da nije potrebno dalje produbljivati temu. Dovoljno je tek napomenuti kako ga je najbolje koristiti bez termičke obrade. No dobro je navesti još jedan zdrav izvor masnoća, nerafinirano laneno ulje. U tom ulju više je Omega 3 masnih kiselina no u ribljem ulju, a tu je još i pregršt drugih za zdrav organizam neophodnih sastojaka. Ni laneno ulje nije preporučivo zagrijavati jer se mnogi njegovi zdravi sastojci počinju razgrađivati i potom tvore štetne spojeve.

Za kraj spomenimo što od masnoća svakako treba izbjegavati – hidrogenizirane i djelomice hidrogenizirane masnoće! Riječ je o masnoćama koje se od kvarenja čuvaju na način da se u procesu proizvodnje pri visokim temperaturama i uz prisustvo katalizatora u njih upuhuje vodik. To ih čuva od kvarenja, ali ljudski organizam itekako je kvarljiv nakon konzumacije istih.

 

PREGLEDAJTE I PREUZMITE KATALOG S NAŠOM KOMPLETNOM PONUDOM!

Blue Gym
Latest posts by Blue Gym (see all)