8 razloga zašto ne vidite rezultate u teretani

Fitness Novosti

8 razloga zašto ne vidite rezultate u teretani

e330f561.jpg.505x650 q85Ako smatrate da ne ostvarujete željene rezultate u teretani onda je to zasigurno radi jednog (ili više) razloga u nastavku ovog teksta.

1.   Nemate jasno određen cilj i viziju
Svi odlazimo u teretanu sa nekim razlogom. Jedan od najčešćih razloga je taj da smršavimo, da oblikujemo tijelo, da postanemo fizički jači, da izgradimo mišićnu masu. Ako ste ozbiljno  zagriženi za ostvarenje svoga cilja onda morate detaljnije opisati ono što želite. Npr. ako želite smršaviti, onda nije dovoljno reć sam sebi „ja ću smršaviti“, nego si zadajte točno ono što želite „ja ću smršaviti 5 kilograma u narednih 6 tjedana“. Ciljevi znači moraju biti specifični i jasno definirani.

2.   Ne vodite dnevnik treninga
Dnevnik treninga je karta ka uspjehu, smatrajte ga kao GPS koji vas vodi prema vašem cilju. Ako ga ne vodite onda ne znate da li i koliko u stvari napredujete ili nazadujete. Dnevik može biti proram koji vam je napisao vaš trener (u tom slučaju on ga vodi za vas) ili vaša osobna bilježnica u koju bilježite sve što ste napravili na svakom pojedinom treningu. Zapisujte težine, broj ponavljanja, serije, odmor, općeniti osjećaj prilikom treninga, koje su vježbe teške, koje su lagane i tako dalje. Nastojte na svakom narednom treningu poboljšati rezultate sa onog prethodnog, naravno da nećete svaki puta uspjeti, ali sam trud da to ostvarite je već veliki korak prilikom ostvarivanja zadanog cilja.

3.   Sav koristan rad u teretani poništite sa lošom prehranom
Velik broj vježbača u teretani se „ubija“ od treninga, znoje se, muče, provode doslovno sate u treningu i onda dođu doma i pojedu potpuno krivi obrok, ne samo obrok, potpuno kriv način prehrane imaju. Sve dok prehrana ne bude uređena gotovo do savršenstva sva muka i sav trud u teretani će biti nevažan. Makro i mikro nutrijenti su bitni, pratite kalorije, vodite dnevnik prehrane, posavjetujte se sa osobnim trenerom o planu prehrane koji ćete voditi, o omjerima proteina, ugljikohidrata i masti. Još jedan čest slučaj je (a to je pogotovo kod onih koji žele smršaviti) razmišljanje na način „imao sam dobar trening, pa se mogu danas nagradit čokoladom, alkoholom,  fast food-om itd.

4.   Radite iste vježbe koje ste radili protekla 2 mjeseca
Definicija ludila je raditi iste stvari iznova i iznova i očekivati da će krajnji rezultat biti drugačiji. Ova tema je obrađena mnogo puta i uvijek je potvrđeno da treba  mjenjati princip i izvedbu treninga nakon određenog vremena. Što to znači? Znači da tijelo jednom kad se navikne na jedan pokret (treniramo pokret, a ne mišić) ono će jednostavno koristiti manje i manje energije da ga izvede, zato je potrebno ukomponirati nove pokrete u trening. Recimo, ako koristite orbitrek ili pokretnu traku 30 minuta na brzini od 8km/h pri usponu od 1,0% probajte naredni tjedan smanjiti brzinu na 6km/h, a povećati uspon na 3,0-3,5%, odmah ćete osjetiti razliku. Ne dozvolite tijelu da se navikne na jedan pokret.

5.   Neredoviti ste u treninzima i odlasku u teretanu
Nije bitno što radite ponekad, već što radite čitavo vrijeme. Preskočiti trening jedno ili dva puta mjesečno nije toliki problem, ali ako počnete nalaziti isprike da preskačete po jedan trening na tjednoj bazi onda nastaje problem i vaš cilj postaje sve udaljeniji. Idemo pokušati to objasnit pomoću jednostavne matematike. Imamo 24 sata u danu, imamo 7 dana u tjednu, što nam daje totalni zbroj od 168 sati tjedno,  znači odvojimo li tjedno 5 sati na teretani ostaje nam slobodno 163 sata što je 97% ukupnog vremena u tjednu. Svega 3% vremena u tjednu morate odvojiti za teretanu, je li to previše?

6.   Previše trenirate
Ovo je suprotno od #5. Previše ičega nije dobro, isto vrijedi i za trening. Prenaporni treninzi, prečesti treninzi uz nedovoljan odmor mogu uvelike otežat put ka vašem cilju. Dopustite tijelu da se odmara, da se oporavlja i izgrađuje, uzmite pauzu ili smanjite intenzitet treninga svakih 4-8 tjedana. Svaka fizička aktivnost u prekomjerenoj količini nije zdrava za ljudsko tijelo.

7.   Ne trenirate optimalnim intenzitetom
Kao i sa svime u životu ako želite uspjeti morate biti uporni i izaći iz vaše „sigurne zone“. Ako želite razultate morate se natjecati sami sa sobom, tu često nastane problem ako smo mentalno slabi pa odustanemo prije nego dosegnemo maximu, zato je dobro imati osobnog trenera koji će vas kad dođete na tu prijelomnu točku pogurati još malo da ostvarite svoj maksimalni potencijal.

8.   Umjesto vas trenira vaš ego
Ne obraćajte pažnju na to koliko i kako treniraju ljudi oko vas, ne pokušavajte biti  bolji od nekoga tko nije bitan za vaš cilj. Jedino što je bitno je da pobjedite sami sebe i da svakim treningom budete bolji. Veza mozak-mišić je puno korisnija i bolja od bezumnog dizanja težina i još k tome najčešće potpuno pogrešnom tehnikom (tehnika>težina). Ne sramite se pitati trenera da vam pokaže ispravnu tehniku ako niste sigurni izvodite li vježbu na pravilan način (ako je moguće izbjegavajte savjete od prijatelja, fitness gurua, razno raznih „vidi me kako ja radim ja sve znam“, jer što je vrijedilo za njih neće vrijediti i za vas).
Pripremio: Marin Miletić, osobni trener

 

PREGLEDAJTE I PREUZMITE KATALOG S NAŠOM KOMPLETNOM PONUDOM!