Vježbe s elastičnom trakom – 2. dio

Fitness Novosti

Vježbe s elastičnom trakom – 2. dio

elastictraka1Klasifikacija elastičnih pomagala po veličini otpora je određena bojom od bež preko žute, crvene, zelene, plave, crne, srebrne do zlatne. Prvo započinjemo s laganom trakom, a onda sve jačom, a po boji vidimo postignut napredak. Da bi se pojačala težina vježbe traka se skrati i duplicira, a da bi se olakšala vježba duljina trake se povećava.

Upute za upotrebu elastičnih traka

• Prije upotrebe skinuti nakit. Svezati kosu u rep

• Ne omotati traku prejako oko zgloba jer može zaustaviti cirkulaciju krvi

• Traku držimo sa svim prstima izuzev palca i omotamo oko njih, zapešće mora biti ravno

• Ne dozvoliti padanje trake iz ruku

• Vježbati lagano i ritmično

• Početi s laganim otporom pa postepeno povećati otpor u skladu s povećanjem snage mišića

• Ne dozvoliti da se traka sama vraća natrag (polagano pružati otpor pri vraćanju u početni položaj)

Vježbe s elastičnom trakom

1) Vježba za ravni trbušni mišić:

traka trbuhPočetni položaj: Legnemo na leđa. Traku presavijemo na dva jednaka dijela i primimo objema rukama u širini ramena, koljena su flektirana, stopala su na podu.

Vježba: Izdahnemo, podignemo gornji dio trupa i stopala od poda i istodobno privučemo natkoljenice i prsa, a trakom dotaknemo koljena. Udahnemo i ispružimo obje ruke i noge.

Napravimo 2-3 serije po 10-20 ponavljanja.traka trbuh 2traka trbuh 3

2) Vježba za kose trbušne mišiće:

traka trbuh kosiPočetni položaj: Legnemo na leđa. Traku stavimo ispod leđa niže lopatica, provučemo ju ispod pazuha i krajeve dobro zategnemo oko šaka, ruke su nam flektirane tako da dodiruju ramena. Noge su nam flektirane, a stopala su na podu.

Vježba: Rotiramo trup tako da laktom dodirujemo suprotno koljeno. Naizmjenično izmjenjujemo ruke i noge. Ruke su konstantno u istom položaju. Stopala su podignuta od poda, a noge flektirane pod pravim kutom.

Napravimo 2-3 serije po 10-20 ponavljanja.traka trbuh kosi 2traka trbuh kosi 3

3) Vježba za stražnjicu, vanjski bedreni mišić i donji dio leđnoga mišića:

traka gluteusPočetni položaj: Zavežemo čvor oko gležnjeva tako da nam noge budu u širini kukova. Legnemo potrbuške. Stavimo dlan preko dlana ispod brade.

Vježba: Izdahnemo, podignemo noge od poda i istodobno širimo traku uz kontrakciju stražnjice. Udahnemo i spustimo u početni položaj. Pazimo da dižemo cijelo bedro, a ne samo potkoljenice. traka gluteus 2

Napravimo 2-3 serije po 10-20 ponavljanja.

 

4) Vježba za stražnji bedreni mišić:

traka bedraPočetni položaj: Stanemo u raskorak, s prednjom nogom stanemo na krajeve trake te zakačimo traku za gležanj druge noge.

Vježba: Povlačimo traku prema gore, tako da flektiramo potkoljenicu traka bedra 2koliko možemo. Leđa moraju ostati uspravna, a da ne bi došlo do gubitka ravnoteže možemo se pridržati za zid.

Napravimo 2-3 serije po 10-20 ponavljanja.

 

 

5) Vježba za prednje bedreni mišić:

traka kvadricepsPočetni položaj: Stanemo u raskorak, stražnjom nogom stanemo na krajeve trake te zakačimo traku za gležanj prednje noge koja je flektirana pod pravim kutom.

Vježba: Povlačimo traku prema naprijed tako da ispravimo nogu koliko traka kvadriceps_2možemo. Leđa moraju ostati uspravna, a da ne bi došlo do gubitka ravnoteže možemo se pridržati za zid.

Napravimo 2-3 serije po 10-20 ponavljanja.

 

bacc. physioth. Sanda Menković

 

PREGLEDAJTE I PREUZMITE KATALOG S NAŠOM KOMPLETNOM PONUDOM!