Unaprijedite svoj cardio trening

Fitness Novosti

Unaprijedite svoj cardio trening

Kada završite trening s utezima, na redu je cardio trening, traka za trčanje, bicikli ili eliptični trenažer su pravi izbor da svoj trening privedete kraju sa stilom. Naposljetku, cardio trening će vam pomoći u sagorijevanju masnoća. No umjesto uobičajenog hodanja, trčanja ili vožnje biciklom mogli biste malo podići intenzitet i sigurno ćete ostvariti bolje rezultate. Donosimo vam četiri prijedloga koji će vam pomoći u tome.

24714F-e141787733745310 x 3

Ovaj trening će vam pomoći u zagrijavanju za cardio trening višeg intenziteta, prilično će aktivirati pluća i srce u kraćem periodu, i pomoći vam da se ohladite i završite trening na pravi način. Trening je podijeljen u 10-minutne intervale. Započnite sa 10 minuta zagrijavanja – ovaj interval neka bude sporiji, ili brzo hodanje ili trčanje sporijim tempom. Zatim slijedi 10 minuta brzog trčanja, to je vrijeme da se zaista potrudite i podignete intenzitet do maksimuma, što će pružiti vašim plućima i srcu žestoki trening. Nakon toga – 10 minuta hlađenja, možete ponoviti isto kao i kod zagrijavanja, ali možda još blažim tempom.

Intervalni trening visokog intenziteta (HIIT) – 20 minuta

Ovaj trening će vas natjerati da se zaista oznojite i sagorijet će veliku količinu masnoća. Osim toga, pozitivna strana je što ga možete odraditi u samo 20 minuta. Intervali idu ovako: hodajte 90 sekundi sporijim tempom, a zatim sprintajte 30 sekundi. Ponovite ove intervale 10 puta, za što će vam trebati 20 minuta. Ukoliko ste u dobroj formi, možete pokušati zamjeniti hodanje trčanjem sporijim tempom ili brzim hodom.

Brdski trening

Na traci za trčanje možete podešavati nagib kako biste simulirali trčanje po uzbrdici. Dodatni nagib omogućit će veće sagorijevanje masnoća i potrošnju kalorija. Trening je jednostavan – 5 do 10 minuta zagrijavanja sporijim tempom, kojim ćete pripremiti tijelo za napor koji slijedi. Zatim, 2 minute trčanja uzbrdo – ovdje tempo nije toliko presudan, iako je brže uvijek bolje. Nemojte sprintati, ali držite brži tempo i pustite da nagib odradi svoje. I na kraju, jedna minuta oporavka – hodajte ili trčite sporijim tempom, sa ili bez nagiba. Ponovite trčanje uzbrdo 5 puta, sa minutom oporavka između intervala. Nakon svega, ohladite se 5 do 10 minuta i vaš cardio trening je završen.

Naprijed – nazad

Dosadilo vam je uvijek raditi isto na eliptičnom trenažeru? Isprobajte ovaj cardio trening kako biste malo razbili monotoniju. Prvo, 5 minuta zagrijavanja – spori tempo, ne opterećujte se previše, to će pružiti priliku vašim koljenima za prilagodbu. Zatim, 2 minute hodanja unatrag, ovo je odličan trening za vaša bedra. Nakon toga, 30 sekundi hodanja unaprijed, što bržim tempom. Nakon što ponovite ove intervale 4 puta, ohladite se 5 minuta i završili ste svoj cardio trening.

Vjerujemo da vam uz ova četiri prijedloga cardio treninzi više neće biti dosadni.

 

Priredio: Franjo Maričić, Blue Gym

Izvor: portal FitDay

 

PREGLEDAJTE I PREUZMITE KATALOG S NAŠOM KOMPLETNOM PONUDOM!

Iz ponude ovog puta izdvajamo NordicTrack cardio opremu – traku za trčanje Elite 2500, traku za trčanje Elite 1500, traku za trčanje T13.5 i traku za trčanje T11.5.

Svu ostalu ponudu sportske opreme možete provjeriti na našem webshopu, a pratite nas i putem Facebooka i Twittera.