TRX – Total Body Resistance exercise

Fitness Novosti

trx vlatka

TRX – Total Body Resistance exercise

TRX je kompleksni funkcionalni rekvizit s kojim možete aktivirati mišiće cijelog tijela. Utječe na razvoj stabilnosti, snage, izdržljivosti, ravnoteže, agilnosti, fleksibilnosti,čvrstoću zglobova, te vraća vaše tijelo u balans. Vježbe možete izvoditi u svim ravninama, aktivirajući više mišića i zglobova istovremeno. Jedinu težinu koju savladavate je težina vlastitog tijela. Svladavajući vlastitu težinu tijela, mijenjate centar težišta, te mišićne skupine rade kao cjelina.

Mogućnost upotrebe ovog rekvizita je velika. Koristi se kod profesionalnih sportaša, rekreativaca i u rehabilitaciji. S obzirom da je vrlo zabavan i dinamičan  mogu ga koristiti i djeca. Prikazat ću vam u nastavku neke vježbe koje možete izvoditi premda je mogućnost njegovo primjene mnogo veća.

 

1.Jednonožni čučanj

Opis vježbe:

Pri spuštanju na jednu nogu pripazite da se ne podižete na prste oslonačne noge. Težina mora biti na punom stopalu.

 

2.Bugarski čučanj

Opis vježbe:

Prilikom spuštanja pazite da vam koljeno previše ne prelazi prste. Tijelo pokušajte držati što vertikalnije u odnosu na podlogu.

 

3. Veslanje

Opis vježbe:

U početnoj poziciji tijelo mora biti čvrsto, a ramena zategnuta prema nazad. Povlačenje izvodite tako da su vam laktovi uz tijelo. Pripazite da se ne uvijate u donjem dijelu leđa ili da vam stražnjica propada dolje.

 

4.TRX chest press ili potisak sa prsa

Opis vježbe:

Zdjelicu podvucite pod sebe i učvrstite tijelo. Lagano i kontrolirano se počnite spuštati naprijed do pozicije dok vam nadlaktica ne bude u produžetku ramena, a kut između podlaktice i nadlaktice 90°.

 

5.Biceps pregib

Opis vježbi:

Kod izvođenja ove vježbe traku uhvatite pothvatom. Privlačenje vršite samo kontrakcijom bicepsa.

 

6.Vježba za ramena – otvaranje ruku

Opis vježbe:

Traku uhvatite tako da šake držite okrenute jedna prema drugoj. Istovremeno otvarate ruke u suprotnu stranu. Kod svakog ponavljanja mijenjajte ruke.

 

7.Ekstenzija donjeg dijela leđa

Opis vježbe:

Iz sjedeće pozicije uz blagi nagib trupa prema nazad podižite ruke prema gore. Koliko ćete nagnuti tijelo prema nazad u početnoj poziciji ovisi o jačini vašeg core-a i donjeg dijela leđa. Osim mišića trbuha i donjeg dijela leđa aktiviraju se i mišići zadnjeg ramena.

 

8.Vježba – obrnuta zvijezda

Opis vježbe:

Ovo je nešto teža varijanta izvođenja leđne ekstenzije, stoga je ne preporučujem početnicima i osobama koje imaju problema sa donjim dijelom leđa.

Traku postavite 1 m od poda. Podižete ruke prema gore uz eksplozivno povlačenje prema naprijed do pozicije blagog mosta. Ovom vježbom aktivirate mišiće donjeg dijela leđa i ramena.

 

9.Povlačenje peta

Opis vježbe:

Podignite kukove tako da su vam u ravnini sa koljenom. Lagano i kontrolirano ispružite noge prema naprijed i vratite nazad. Pripazite da vam kukovi ne propadaju. Vježbom aktivirate mišiće zadnje lože i donjeg dijela leđa.

 

10.Vježbe za trbuh

Opis vježbi:

Kod izvođenja vježbi za trbuh bitno je da uvijek imate poziciju grbice, te da se ne uvijate u donjem dijelu leđa. Dlanovi moraju biti postavljeni točno u širini i ispod ramena.

Ukoliko vas zanimaju dodatne informacije u vezi određenih vježbi, ili vam je potreban bilo kakav dodatni savjet ili ste zainteresirani za individualne treninge možete me pronaći u Blue Gym-u na Kantridi, a također vam stojim na raspolaganju i za bilo kakva pitanja u vezi prehrane, treninga i oporavka.

Vidimo se!

 

 

PREGLEDAJTE I PREUZMITE KATALOG S NAŠOM KOMPLETNOM PONUDOM!

Ovog puta preporučujemo vam da pregledate našu ponudu suspenzijskih traka za trening, u ponudi imamo dva modela: Multi Gym suspenzijski trenažer i Hard Body suspenzijski trenažer, a svakako bacite pogled i na naše komplete bumpera za treninge olimp. dizanja ili Crossfita.

Vjerojatno već znate da svim kupcima nudimo besplatnu dostavu za sve narudžbe iznad 300,00 kn!

Svu ostalu ponudu sportske opreme možete provjeriti na našem webshopu, a pratite nas i putem Facebooka i Twittera.

Vlatka Bunčić, prof. kineziologije, kineziterapeut i specijalist funkcionalne dijagnostike i rehabilitacije
Latest posts by Vlatka Bunčić, prof. kineziologije, kineziterapeut i specijalist funkcionalne dijagnostike i rehabilitacije (see all)