Trkačko koljeno (Runner’s knee)

Fitness Novosti

Trkačko koljeno (Runner’s knee)

Sindrom trkačkog koljena koristi se za opisivanje boli u prednjem dijelu koljena, tj. oko patelle. Najčešće se javlja kod ženske populacije i u trkača. U trkača, cikličko ponavljanje pokreta, vježbe iskoraka i eksplozivnosti mogu iritirati patellu. Ako mišići nogu nisu u balansu, stres koji izaziva trčanje na koljeno izazvat će bol. Bol može biti oštra i nagla, a u slučaju da je ne liječite može prijeći u kroničnu.

bol trkačkog koljena

Trkačko koljeno kod žena vrlo često se javlja iz razloga što zbog prirodne širine zdjelice i većeg kuta natkoljenice koljena imaju tendenciju da idu prema unutra, pri čemu možemo dosta češće vidjeti da žene imaju tzv. X noge nego muškarci. Ako je kut širi nego obično, tetiva kvadricepsa ne prelazi preko prednje strane koljena. To može uzrokovati bol na stražnjoj strani čašice (patelle) koja je poznata pod nazivom bol prednjeg koljena (atelofemoralna bol).

q-angle-253x300

Slika 1. Bedrena kost se povlači unutra te dolazi i do interne rotacije potkoljenice, spuštenog stopala i nastaju tzv. X noge.
Kako bi se se vratila ispravna biomehanika, treba jačati unutarnji mišić kvadricepsa (vastus medialis)
i istezati vanjski mišić (vastus lateralis), zadnju ložu i list.

 

Zbog čega dolazi do boli?

Na stražnjoj strani čašice (patelle) postoji greben koji mora stati u utor između dva condila na koljenu. Za vrijeme fleksije i ekstenzije patella se pomiče gore i dole. Ako postoji neravnoteža između vanjskog i unutarnjeg mišića kvadricepsa, pri čemu je unutarnji mišić (vastus medialis) slabije razvijen, patela će se povući bočno.

Previše povlačenje patele bočno uzrokuje degeneraciju hrskavice, a bol u koljenu a može uzrokovati i uganuće prednjeg križnog ligamenta.

koljeno

Slika 2. Greben sa stražnje strane patele koji stoji u utoru između dva condila

 

Simptomi trkačkog koljena:

►Bol iza i oko koljena, te ispod patelle. S obzirom da nema živaca u zglobnoj hrskavici, bol se najčešće osjeti u mekim tkivima oko koljena.

►Bol i škljocanje pri savijanju koljena

►Bol se povećava pri hodanju uz stepenice i niz brdo

 

Tretman za trkačko koljeno

►Odmorite koljeno

►Izbjegavajte vježbe sa opterećenjem

►Koristite terapiju ledom 2-3 dana – dok bol ne nestane

►Olakšajte si kretanje elastičnim zavojem

 

Kako znati da li se koljeno oporavilo?

Vrijeme oporavka je individualno i ovisi o težini ozljede. Ako možete koljeno u potpunosti saviti i ispružiti bez da osjetite bol, te ako ne osjećate bol tijekom hodanja, trčanja ili skakanja.

Ukoliko imate sličnih problema  ili ste zainteresirani za individualne treninge možete me pronaći u Blue Gym-u na Kantridi, a također vam stojim na raspolaganju i za bilo kakva pitanja u vezi prehrane, treninga i oporavka.

Vidimo se!

 

 

 

PREGLEDAJTE I PREUZMITE KATALOG S NAŠOM KOMPLETNOM PONUDOM!

Ovog puta vam skrećemo pažnju na našu webshop kategoriju Artikli na totalnom sniženju, provjerite – dodali smo nove proizvode po iznimno povoljnim cijenama.

Svakako provjerite i našu kompletnu Impulse ponudu sprava budući da je u tijeku velika Božićna akcija od 25% popusta na svu profesionalnu Impulse opremu – imamo nekoliko linija u ponudi: osim spomenute SL (Sterling) linije, imamo i vrhunsku profesionalnu IT liniju, PL liniju za lakšu komercijalnu upotrebu, IF liniju i IF8 liniju koje su namijenjene zahtjevnijim korisnicima kao i manjim hotelima, apartmanima i teretanama, te liniju Encore prvenstveno namijenjenu hotelima i manjim fitness centrima.

Impulse oprema nudi vjerojatno najbolji omjer cijene i kvalitete u čitavoj regiji, slobodno nam pošaljite upit na shop@blue-gym.com, te zatražite ponudu za vaš fitness centar, apartman, hotel ili privatnu kućnu teretanu!

Svu ostalu ponudu sportske opreme možete provjeriti na našem webshopu, a pratite nas i putem Facebooka i Twittera.

Vlatka Bunčić, prof. kineziologije, kineziterapeut i specijalist funkcionalne dijagnostike i rehabilitacije
Latest posts by Vlatka Bunčić, prof. kineziologije, kineziterapeut i specijalist funkcionalne dijagnostike i rehabilitacije (see all)