Trening na paralelama

Fitness Novosti

trening paralele

Trening na paralelama

Fitness paralele odličan su sportski dodatak za trening, kako na otvorenom tako i u zatvorenom. Postoje dvije vrste paralela, visoke i niske. Ovaj trening je prikladan samo za visoke paralele, iako su neke vježbe izvedive i na niskim. Uz pomoć paralela možete odraditi odličan trening za gornji dio tijela i mišiće trupa, dok za treniranje nogu trebamo koristiti drugu sportsku opremu. Paralele su odlične jer jako dobro rade na stabilizatorima torza, ne zauzimaju puno prostora i prenosive su. Ovaj trening se može raditi i u maloj prostoriji.

Preporučamo 2 serije ovih vježbi, odmarajući 2 minute između svake serije i oko 40 sekundi između svake vježbe.

 

1. Dips

dips paralele

Stanite između dvije visoke paralele. Uhvatite paralelu i savijte noge. Ruke su potpuno ispružene. Savijte ruke u laktovima tako da vam prsa budu u najnižem položaju. Zatim se vratite u početni položaj s guranjem u rukama.

Broj ponavljanja: 8 -12

 

2. Tuck Knee Raises

tuck knee raises

Stanite između dvije visoke paralele, s potpuno ispruženim rukama. Noge su savijene u koljenima, pod kutom od 45 °. Vježba se izvodi podizanjem nogu iz početne pozicije u visinu prsa kontrahiranjem trbušnih mišića.

Broj ponavljanja: 6-8

 

3. L-sit to V-sit

l-sit v-sit

Stanite između dvije visoke paralele. Uhvatite paralelu i postavite se u L položaj tako da vam noge budu potpuno ispružene, baš kao i ruke. Jedno ponavljanje izvodi se tako da se iz L-položaja pređe u V-položaj i kontrolirano podiže noge što je više moguće. Noge su potpuno ispružene. Zatim se vratite u L-položaj.

Broj ponavljanja: 5-7

 

4. Australian pull-ups

pull ups

Stanite ispod jedne paralele, uhvatite je i ispružite noge tako da stopala petama dodiruju tlo. Objesite se za stup tako što ćete posjetiti s potpuno ispruženim rukama. Ponavljanja izvodite podižući ruke kako biste podigli tijelo. Pazite da vam brada ide preko šipke svaki put kada ponavljate. Stopala stalno dodiruju tlo i potpuno su ispružena.

Broj ponavljanja: 6 – 8

 

5. L-sit pull ups

l-sit pull ups

Stanite ispod jedne paralele (po mogućnosti povišene), uhvatite je hvatom i podignite noge u L položaj. Objesite se paralelno posjećujući s potpuno ispruženim rukama. Ponavljanja izvodite podižući ruke kako biste podigli tijelo. Pazite da vam brada ide preko šipke svaki put kada ponavljate. Stopala stalno dodiruju tlo i potpuno su ispružena.

Broj ponavljanja: 6-8

 

6. Straight bar dips

dips

Stanite uz jednu paralelu. Paralela mora biti u visini struka. Prevjesom se uhvatite za paralele, potpuno ispruženih ruku, lagano podignite noge od poda i ispružite ih naprijed. Savijte ruke u laktovima tako da vam prsa budu u najnižem položaju. Zatim se vratite u početni položaj s guranjem u rukama.

Broj ponavljanja: 6-8

 

7. Australian Chin Ups

Australian Chin Ups

Stanite ispod jedne paralele, uhvatite je potporom i ispružite noge dodirujući tlo petama. Objesite se paralelno posjećujući s potpuno ispruženim rukama. Ponavljanja izvodite podižući ruke kako biste podigli tijelo. Pazite da brada ide paralelno u svakoj iteraciji. Noge su stalno u L-položaju.

Broj ponavljanja: 6-8

 

8. Sklekovi

sklekovi

Postavite se u položaj za sklek tako da postavite paralelu na pod i uhvatite jednu stranu objema rukama, pričvrstite torzo i potpuno ispružite ruke. Savijte ruke u laktovima tako da vam prsa budu gotovo do poda, a zatim ih ponovno gurnite van kako biste se vratili u početni položaj.

Broj ponavljanja: 10-12

 

Izvor: www.trening.si