Trenažeri ili slobodni utezi (Što je bolje?)

Fitness Novosti

trenažeri ili slobodni utezi

Trenažeri ili slobodni utezi (Što je bolje?)

Često se u fitnessu čuju diskusije koji je način vježbanja bolji. Činjenica je da postoji puno faktora koji se moraju uzeti u obzir kako bi mogli donijeti zaključak koji je način treniranja efikasniji za vaše individualne potrebe/ ciljeve (dob, fizička spremnost, zdravstveno stanje itd.).

Kako bih vam pomogao da odlučite koji je pravi tip treninga za vas, odlučio sam podijeliti sa vama svoje iskustvo i mišljenje o oba načina vježbanja.

Trenažeri (klasične sprave u fitness centrima)

Prednosti:

 • Zahtjevaju minimalno znanje o tehnici izvođenja (jednostavni pokreti koje je početniku lako savladati).
 • Sigurni su (minimalna je mogućnost povrede pri izvođenju vježbi).
 • Vježbanjem na spravama mogu se izvoditi izolirane vježbe za pojedini mišić ili mišićnu skupinu.
fitness sprave

Nedostaci:

 • Nije moguće otkriti postoji li mišićni disbalans u odnosu lijeve i desne strane tijela.
 • Opseg pokreta je ograničen spravom.
 • Ne razvijaju se mišići koji sudjeluju u stabilizaciji tijela kao što je slučaj kod kompleksnog pokreta.
 • Ne razvija se ravnoteža prilikom izvođenja ovakve vrste vježbi.

Slobodni utezi (vježbe koje se sastoje od kompleksnog pokreta uz korištenje rekvizita- šipke, bučice ili girje):

Prednosti:

 • Pri izvođenju pokreta istovremeno sudjeluje velik broj mišića.
 • Razvija se ravnoteža.
 • Moguće je detektirati disbalans pojedinih mišića (u odnosu lijeve i desne strane tijela).
 • Omogućava simetričan razvoj svih mišićnih skupina.
slobodni utezi

Nedostaci:

 • Potrebno je vrijeme i trud kako bi se savladala tehnika ispravnog izvođenja vježbi.
 • Postoji velika opasnost od ozlijede kod nepravilnog izvođenja vježbi, pogotovo ako se koristi neprimjereno (preveliko) opterećenje.
 • Ovakvu vrstu vježbi moguće je izvoditi samo u primjereno opremljenom fitnessu, što uz osnovne rekvizite podrazumjeva i posebno pripremljenu podlogu gdje se mogu spuštati šipke s utezima (npr. dizačke platforme, gumirani pod).

Nakon što smo utvrdili prednosti i nedostatke pojedinih načina treniranja, možemo početi planirati individualni trening. Trenerska struka će vam reći da su slobodni utezi uvijek bolji izbor, ali ako spadate u kategoriju početnika to bi mogao biti izvor problema. Zašto? Na žalost, danas sve više fitnessa uopće ne ulaže u stručan kadar, odnosno često se možete naći u prostoru u kojem nema trenera ili je on prisutan samo dio radnog vremena. Ako ste početnik i dođete u takav prostor, bez prethodnog iskustva i potrebnog znanja, možete se vrlo lako ozlijediti ako krenete sami eksperimentirati sa slobodnim utezima. U takvoj je situaciji svakako bolji izbor vježbanje na trenažerima (koje je puno sigurnije) ili doplata individualnog treninga/programa za savjet i uvođenje u vježbanje sa slobodnim utezima uz trenera. Da biste savladali tehniku potrebno je imati dobru volju, strpljenje, i stručnu osobu koja će vam pokazati kako pravilno koristiti slobodne utege i putem ispraviti eventualne nedostatke u tehnici izvođenja, te vas upozoriti koje su to opasnosti na koje morate obratiti pažnju. U Blue Gym-u na Belvederu i Kantridi možete se predbilježiti za 2 besplatna treninga s trenerom po izboru, a za dodatne savjete moje kolege i ja smo vam na raspolaganju u svakom trenutku.

besplatni privatni trening

Moj je osobni stav kako je najefikasniji trening onaj koji uključuje i trenažere i slobodne utege. U nastavku ću na konkretnom primjeru pokušati objasniti kako izgleda jedan početnički kombinirani trening za noge u praksi.

Primjer treninga:

Trening započinje istezanjem i kratkim zagrijavanjem. Potom kreću tzv. osnovne (kompleksne) vježbe. Razlog tome je što je vježbač u početku treninga najodmorniji i najkoncentriraniji, a ove vježbe zahtjevaju oboje.

1. Čučanj 

Početnici uče:

 • Početni stav.
 • Potom kako “ući” pod šipku.
 • Spuštanje u čučanj.
 • Trener provjerava položaj kralježnice, i pazi da su vježbaču pete uvijek čvrsto na podu.

2. Iskorak

 • Najprije treba odrediti dužinu koraka.
 • Te pratiti položaj trupa i nogu prilikom izmjene i spuštanja u iskorak (leđa moraju biti ravno, peta prednje noge mora biti čvrsto na podu, a projekcija koljena ne smije prelaziti nožni palac).
 • Kontrola ravnoteže.
 • Tu je još i vrlo bitna tehnika disanja i na kraju brojanje ponavljanja (što u početku može biti problem). Početnici se često osjećaju prilično umorno nakon ove dvije vježbe, ne zbog opterećenja već zbog količine informacija koju moraju primiti i usvojiti. Zato se trening nastavlja vježbanjem na trenažerima.

3. Nožna ekstenzija

 • Vježbanjem na ovom trenažeru pogađaju se isključivo mišići kvadricepsa.
nožna ekstenzija

4. Nožna fleksija

 • Vježbanjem na ovom trenažeru ciljano se pogađaju mišići pregibači potkoljenice odnosno zadnja loža.
nožna fleksija

Da napravimo rezime. Zašto je redoslijed vježbi baš ovakav? Krećemo od vježbi koje je najteže naučiti pravilno izvesti, to su čučanj, a potom iskorak. Prilikom izvođenja obje vježbe aktiviramo gotovo sve mišiće nogu. Nakon toga trening nastavljamo sa dvije izolirajuće vježbe koje ne zahtjevaju veliku spretnost prilikom izvođenja, a korisne su za razvoj mišića.

Kada se osloniti isključivo na trenažere?

Kao što sam već spomenuo, kada vježbač ne zna pravilno izvesti vježbe sa slobodnim utezima, a na raspolaganju nema stručne osobe za savjet i pomoć.

U slučajevima kada postoje određena zdravstvena ograničenja u vidu loše fleksibilnosti mišića i mobilnosti zglobova (na pojedinim trenažerima moguće je podešavati kutove za izvođenje pokreta kao i opseg pokreta).

Trenažeri su također vrijedan alat kada je potrebna rehabilitacija pojedinih mišića, jer omogućuju vršenje izoliranih pokreta kojima se aktiviraju isključivo određeni mišić/i bez brige o ravnoteži i tehnici pokreta ostalih dijelova tijela. Npr., nakon što je potkoljenica bila u gipsu potrebno je povratiti funkciju mišića lista i kvadricepsa koji su atrofirali. List se može ojačati vježbanjem na spravi za podizanje na prste (standing calf raise), a kvadriceps treniranjem na nožnoj ekstenziji. Bitno je da se obje vježbe izvode jednonožno kako zdrava noga ne bi preuzela veći dio opterećenja.

Man doing weight lifting in gym on black background.

Za najefikasnije rezultate preporučujem kombinaciju obje vrste vježbanja. Svaka ima svoje prednosti i nedostatke i moj je zaključak da ni jedna nije bolja ili gora, već individualna. Ako imate cilj, teško da ćete ga ostvariti ako cijelim putem morate raditi nešto što vam ne pruža zadovoljstvo. Savjetujem vam da isprobate, eksperimantirate (u sigurnim uvjetima) kao biste našli nešto u čemu uživate, bilo da se radi o trenažerima i/ ili slobodnim utezima. Naposlijetku to je najbitnije.

Ukoliko imate bilo kakvih dodatnih pitanja i/ili nedoumica u vezi prehrane, treninga, oporavka i sl., slobodno mi se obratite. Možete me naći u Blue Gymu na Belvederu i Kantridi.

Vaš trener, Siniša

PREGLEDAJTE I PREUZMITE KATALOG S NAŠOM KOMPLETNOM PONUDOM!

Na našem webshopu možete pronaći sve sprave koje su potrebne za kvalitetno opremanje komercijalnog fitness centra, profesionalne teretane, hotela ili manjih kućnih i apartmanskih teretana. Nudimo vam nekoliko različitih (profesionalnih i poluprofesionalnih) linija renomiranog proizvođača opreme Impulse. Također, u ponudi imamo brojne modele slobodnih utega, bučica i girji – svakako provjerite!

Svim kupcima poklanjamo besplatnu dostavu za sve narudžbe iznad 300,00 kn!

Podsjećamo i na novitet na našem webshopu!!! Ukoliko ste zadovoljni naručenim proizvodima, napišite kratku recenziju na stranici proizvoda na našem webshopu i pomognite budućim kupcima. Za objavljene recenzije nagradit ćemo vas sa 50 bodova (u protuvrijednosti 50,00 kn)! Njih možete iskoristiti za popust prilikom iduće narudžbe!

Svu ostalu ponudu sportske opreme možete provjeriti na našem webshopu, a pratite nas i putem Facebooka, Twittera i Instagrama.

Siniša Rogić