Razlika između dobrog i lošeg trenera

Fitness Novosti

Razlika između dobrog i lošeg trenera

DobarLosTrener1Potaknut mnogim objavama na društvenim mrežama i internetu uopće, postavljam pitanje i sebi i vama: koja je razlika između dobrog i lošeg osobnog trenera? Kada malo bolje razmislim, uistinu je teško dati odgovor na to pitanje, a s druge strane možda i nije.

Kineziološka struka, ili trenerska, kako god želite, često se puta spominje sa negativnim konotacijama, barem je takvo moje stajalište. Prvo što će te čuti od nekoga kada spomenete da ste u toj struci je: “a, ti zarađuješ od dizanja utega”. Zašto je tome tako? Ovaj poziv na prvu ruku djeluje poprilično jednostavno čak i iz moje pozicije, pozicije trenera. Jednostavno je! Uključiš kompjuter, putem Googlea pronađeš neke treninge, skupiš nekakav fond vježbi, držiš se one stare, jednostavne: prsa-triceps i leđa-biceps, i to je to – ti si trener! Vrlo vjerojatno i sa tim polovičnim znanjem imat ćeš nekog rezultata. Ljudsko tijelo je takvo, njegova osnovna karakteristika je adaptacija.

DobarLosTrener3

Možda nikada niste razmišljali o tome na taj način, ali sam trening nije nešto što organizam dozivljava kao ugodu. To je stres! I ono što će vaš organizam napraviti nakon treninga je adaptacija, prilagodit će se na te uvjete kako se ne bi opet ponovila situacija od prošlog treninga. Slično kao i kod bolesti, vaše tijelo se adaptira, stvara imunitet nakon preboljene situacije upravo zato da se ista ne bi ponovila – vrlo jednostavno. Zato će svaki trening imati nekakvog efekta.

Razlike između dobrog i lošeg trenera se kriju u detaljima, a to su načini koncipiranja treninga. Vjerujte mi, vrlo je jednostavno izazvati adaptacijske promjene na netreniranoj osobi, no probajte to učiniti sa osobom koja je trenirana, sa osobom koja ima neki zdravstveni problem, ili sa osobom koja je toliko netrenirana, da vaš konvencionalni fond vježbi koji ste skupili sa interneta jednostavno nije primjenjiv.

DobarLosTrener4

Zaključak bi bio da se dobri i loši treneri na prvi pogled i ne razlikuju, razlike isplivaju na površinu tek nakon nekog vremena. Nije isto trenirati sebe i neku drugu osobu, razlika je nebo i zemlja. To što možda znate vježbe i naučili ste koliki broj ponavljanja utječe na koji tip snage ne znači da ste i kompetentni za provođenje trenažnog procesa.

DobarLosTrener2

Za kraj jedna mala usporedba kojom ću najbolje opisati ovaj poziv. Trenerski posao vam je vrlo sličan slikanju – razlika između dobrog i lošeg slikara nije u samoj slici, jer na kraju krajeva i dobar i loš slikar će stvoriti nešto čemu na kraju možemo nadjenuti naziv ‘slika’. Razlike se kriju u detaljima, u kvaliteti izrade i na kraju u emocijama koje će dobro ili loše umjetničko djelo izazvati kod promatrača.

Tako je i sa trenerima, na prvu sve izgleda jednako – vježbe su slične, trening je sličan, zašto i konačni rezultat ne bi bio jednak? No, dok razmišljate o odgovoru na ovo pitanje, razmislite i o ovome: i kist i papir su jednaki – zašto onda slika nije jednaka?

 

Piše: Raul Ivičić, apsolvent kineziologije i osobni trener

 

Iz naše bogate ponude izdvajamo Komplet Bumper Elite Pro (160 kg) + gratis remen, Trening uže Battle Rope (50 mm, 15 metara), Zidno vratilo i nosač boks vreće i Sobni bicikl Kettler Cycle R.

Svu ostalu ponudu opreme provjerite na našem webshopu, a pratite nas i putem Facebooka i Twittera.

 

PREGLEDAJTE I PREUZMITE KATALOG S NAŠOM KOMPLETNOM PONUDOM!