Ravnoteža

Fitness Novosti

ravnoteža

Ravnoteža

Teorija : Ravnoteža je stanje mirovanja tijela. U općem smislu, ravnoteža podrazumijeva balans tijela, odnosno sposobnost tijela, da se zadrži u stanju mirovanja ili kretanja.
 
Za tijelo kažemo da je u ravnoteži ako ne mijenja svoj položaj u odnosu na referentno tijelo, tj. ne kreće se u odnosu na njega. Ravnoteža se javlja u različitim sustavima, u skladu sa čim postoje i različiti tipovi ravnoteže.
 
ravnoteža
 
Ravnoteža u sportu: zapravo jako malo pažnje i pozornosti dajemo samoj ravnoteži. Postoji više razloga zašto je to tako, jedan od njih je to da se previše fokusiramo na snagu i veličinu mišića, a drugi je taj da nam je ravnoteža ionako sveopće prisutna te imamo osjećaj da je nemamo potrebe trenirati.
 
Istina je da je ravnoteža sveopće prisutna u našem svakodnevnom kretanju pa i više od toga, ali svakako bi bilo potrebno barem jedna trening tjedno malo više posvetiti ravnoteži. Ne mora se cijeli trening sastojati samo od vježbi za ravnotežu ali se svakako preporučuje da se uključe vježbe za ravnotežu u vaš trening, kako statične, tako i dinamične. Jedna od glavnim primjera je sama vježba stoja na rukama, koji istovremeno zahtijeva snagu i ravnotežu, te već pri samom pokušaju izvedbe možemo doći do zaključka da ne ide jedno bez drugoga.
 
ravnoteža
 
Rekvizita za vježbanje ravnoteže ima jako puno, a načina još više. Što je najbolje, doista je vrlo zabavno vježbati ravnotežu. Jeste li ikad probali hodati po slack line-u? Sigurni smo da će vam već par koraka izmamiti osmijeh na lice. Kombinaciju ravnoteže i snage možemo pronaći i u vježbi Pistol Squat, gdje radimo čučanj na jednoj nozi, te nam je ravnoteža isto toliko potrebna kao i snaga nogu.
 
Postoje razni balance boardovi, roller boardovi i slično na kojima izvodimo vježbe snage a da pritom držimo ravnotežu. Same vježe nisu toliko zahtjevne no ako njima dodamo element ravnoteže, postaju jako interesantne i zahtjevne.
 
Balance roller board je jedan od najboljih rekvizita za razvoj raznoteže koji je dostupan svima. Sastoji se do daske i valjka ispod nje. Vrlo se ga lako koristi, te već nakon par minuta pokušavanja možete doći do osnovne ravnoteže. Postoji mnoštvo vježbi koje se mogu raditi na balance bordu. Najviše se preporučuje surferima, snowboarderima, i skateboarderima jer simulira vožnju na dasci, tj. gubljenje i hvatanje ravnoteže. To svakako ne znači da balance board nije primjeren za svakoga.
 
ravnoteža
 
Osim što je jednostavan za korištenje, istovremeno je i vrlo zabavan, a možete ga koristiti i pasivno dok slušate muziku, gledate film, učite i slično. U nastavku ćemo vam pokazati par vježbi na tom magičnom valjku i dasci, koje svakako možete isprobati, te ćete vidjeti kako možete brzo napredovati.
 

Autor: Andrej Gudac  

 

PREGLEDAJTE I PREUZMITE KATALOG S NAŠOM KOMPLETNOM PONUDOM!

Rekvizite za treninge možete nabaviti na našem webshopu, a posebno izdvajamo Balance Roller Board i ostale rekvizite za trening ravnoteže!

Svim kupcima poklanjamo besplatnu dostavu za sve narudžbe iznad 300,00 kn!

Podsjećamo i na novitet na našem webshopu!!! Ukoliko ste zadovoljni naručenim proizvodima, napišite kratku recenziju na stranici proizvoda na našem webshopu i pomognite budućim kupcima. Za objavljene recenzije nagradit ćemo vas sa 50 bodova (u protuvrijednosti 50,00 kn)! Njih možete iskoristiti za popust prilikom iduće narudžbe!

Svu ostalu ponudu sportske opreme možete provjeriti na našem webshopu, a pratite nas i putem Facebooka, Twittera i Instagrama.