Ravnoteža i njezina važnost u sportu

Fitness Novosti

Ravnoteža i njezina važnost u sportu

 

Što je ravnoteža?

Ravnoteža je sposobnost sportaša koja se očituje u zadržavanju ravnotežnog položaja i na taj način uspješnom suprotstavljanju silama koje narušavaju ravnotežu. (Milanović, Teorija i metodika treninga, 2009.)

Razlikujemo statičke, dinamičke, te proprioceptivne vježbe ravnoteže.

Kod statičkih vježbi zadržavamo određene poziciju tijela bez pomicanja.

Dinamičkim vježbama utječemo na sposobnost zadržavanja ravnotežnog položaja pravovremenim pomicanjem centra težišta tijela u sredinu oslonačne površine pod utjecajem neke sile.

Proprioceptivnim vježbama utječemo na sposobnost tijela da prenosi osjete o njegovom položaju u prostoru. Proprioceptori se sastoje od senzornih i motoričkih živaca koji iz centralnog živčanog sustava šalju osjete zglobovima, mišićima, tetivama i ligamentima. Nakon što informacija dođe do centralnog živčanog sustava postajemo svjesni svog položaja u prostoru.

Kod razvoja ravnoteže niti jedna nije isključiva, uvijek se moraju razvijati sve tri, kako bi se čovjek mogao normalno kretati.

 

Važnost ravnoteže u životu i u sportu

Mnogi sportaši i rekreativci previše pažnje pridaju snazi, jakosti i brzini, a premalo ravnoteži koja je jedna od najbitnijih motoričkih komponenata. federer-1Kada je tijelo u balansu poboljšava se koordinacija pokreta, držanje tijela i preciznost pokreta, a time i sportska izvedba i rezultat. Vrhunskog sportaša teško možemo vidjeti izvan balansa i u najzahtjevnijim situacijama, dobra propriocepcija omogućava mu brzo zauzimanje prirodnog i uravnoteženog položaja i pravilnu tehničku izvedbu. Možemo reći da je tijelo u ravnoteži onda kada su sve sile koje djeluju na njega jednake nuli. U protivnom, zbog djelovanja sile dolazi do rotacijskog gibanja određenog dijela tijela, umanjuje se kvaliteta sportske izvedbe, te je veća mogućnost ozljede.

Osim u sportu, ravnoteža je uključena u svakodnevne aktivnosti kao što su hodanje, penjanje po stepenicama, savijanje, držanje tijela itd. Trening ravnoteže omogućiti će vam da pri izvođenju raznih vježbi stabilizirate tijelo izvan oslonačne površine.  Pri određenom pokretu potaknuti će živčani sustav da pravodobno aktivira potrebne mišiće ispravnim redoslijedom. Na taj način vaš će mozak brže registrirati promjene na terenu i vaši mišići će brže odgovoriti na te promjene.

 

Ravnoteža ovisi nekoliko faktora:

  1. O centru težišta tijela i širini oslonačne površine – centar težišta tijela može padati u središte između 2, 3 ili 4 točke. Ako je oslonačna površina šira, ravnoteža je bolja i teže će se narušiti. Npr. ako se osoba nalazi u četveronožnom položaju ( na koljenima i rukama ) ima oslonačnu površinu od 4 točke, te je samim time stabilnija od osobe koja stoji i ima 2 oslonačne točke.
Centar težišta između dvije točke. (slika 1)ravnoteza1

2. Ovisi o kretanju tijela – kad god se jedan dio tijela kreće u nekom smjeru, težište tijela se seli u istom. Npr. Ako stojite i netko vas gurne, vi ćete automatski pomaknuti nogu ili ruku tamo gdje vam je krenulo težište tijela kako bi zadržali ravnotežni položaj. (slika 2)

ravnoteza2

 

Najbolji trening za razvoj ravnoteže – core trening

Core obuhvaća trbušne mišiće, mišiće donjeg dijela leđa, mišiće stabilizatore kralježnice i mišiće stražnjice. Ako zanemarimo trening za core, ograničavamo tijelo da se stabilizira, narušavamo ravnotežu i samim time sportsku izvedbu. Ovdje vam donosim nekoliko vježbi pomoću kojih možete poboljšati svoju ravnotežu i učvstiti mišiće cora.

  1. Bočni plank sa nožnom abdukcijom – ruku postavite na pod točno ispod ramena, drugu podignite u produžetku drugog ramena, tako da je okomita na pod i podignite kukove. Pazite na to da vam je tijelo u jednoj ravnini.slika 1
  2. Ruke na medicinkama – noge postavite na box, a ruke na medicinke tako da vam je trup okomit na podlogu.slika 2
  3. Stajanje koljenima na pilates lopti – stisnite loptu koljenima, uspravite se i raširite ruke.slika 3
  4. Stajanje na bosu – Stanite na bosu loptu, spustite se u poziciju polučučnja. Održavajte balans, nakon čega se možete spustiti u čučanj tako da su vam natkoljenice paralelene sa podlogom.slika 4 druga
  5. Jednonožni upor za rukama na bosu – Ruke postavite na bosu ispod ramena, okomite na pod. Podignite kukove tako da su vam u ravnini s podignutom nogom.slika 5
  6. Balansiranje na bosu i pilates lopti – odlična vježba za razvoj ravnoteže i cora jer su obe uporišne točke nestabilne. Ovdje posebno obratite pažnju na to da vam se ne uvija donji dio leđa.slika 6
  7. Single leg deadlift – stanite na jednu nogu, stisnite trbušne mišiće. Lagano radite pretklon gornjim dijelom tijela i istovremeno podižite nogu dok kukovi i ramena ne budu paralelni sa podlogom. Prilikom vraćanja u početni položaj stisnite stražnjicu podignute noge.slika 7
  8. Povlačenje gume u stranu – jednu nogu postavite koljenom na sredinu bosa, a drugu stopalom na pod da vam kut između potkoljenice i natkoljenice čini 90°. Stopalo noge koje je na bosu ne smije dodirivati pod. Uhvatite gumu s obje ruke i postavite ispred sebe u središte prsa. Stisnite core i lopatice uz kralježnicu. Povucite gumu u stranu sa što manjim naginjanjem i rotacijom zdjelice.slika 8
  9. Hodanje na Slackline traci – izvrsna vježba za razvoj dinamičke ravnoteže. Aktivira mišiće stabilizatore cijelog tijela. Osim ravnoteže razvija koordinaciju i brzinu reakcije. Utječe na bolju neurološku povezanost lijeve i desne moždane polutke. Na traci možete hodati naprijed, nazad, bočno, stajati te izvoditi različite elemente.slika 9

 

 

PREGLEDAJTE I PREUZMITE KATALOG S NAŠOM KOMPLETNOM PONUDOM!

Iz ponude ovog puta izdvajamo Medicinke, Balans poluloptu (bosu loptu) ProLine, pilates lopte, te široku ponudu elastičnih guma.

Svu ostalu ponudu sportske opreme možete provjeriti na našem webshopu, a pratite nas i putem Facebooka i Twittera.

Vlatka Bunčić, prof. kineziologije, kineziterapeut i specijalist funkcionalne dijagnostike i rehabilitacije
Latest posts by Vlatka Bunčić, prof. kineziologije, kineziterapeut i specijalist funkcionalne dijagnostike i rehabilitacije (see all)