Ravni ili kosi bench press?

Fitness Novosti

Ravni ili kosi bench press?

bench-press-womanAko ste barem nekoliko puta ušli u teretanu onda ste sigurno vidjeli vježbače kako izvode nekoliko varijanti najpopularnije vježbe za grudi, bench press.

Najčešći izbor je flat banch pres, vježba na ravnoj klupi. Nešto rjeđe izvodi se kosi bench press sa tim da klupa može biti podignuta ili spuštena.

 

Spuštena klupa

Uobičajeno je vjerovanje da kosi bench press s podignutom klupom pogađa posebice  gornji dio 03declinesmithpress2grudnih mišića, sa spuštenom klupom donji dio, a s ravnom klupom sve mišiće grudi. No dobro je znati da su znanstvene studije  koristeći elektromiografiju još prije desetljeće i pol potvrdile kako je to tek djelomice točno. Kad je riječ o mišićima donjega dijela grudi potvrđeno je kako je ravni bench press efikasniji od vježbe sa spuštenom klupom.

Podignuta klupa

Kod gornjega dijela grudi kosi bench press s podignutom klupom pokazao se tek neznatno efikasniji od onoga na ravnoj klupi. Znanstvenici su proučili i kako hvat kod izvođenja vježbe utječe na mišiće. Zaključili su kako je uski hvat, u širini ramena, u kombinaciji s kosim bench pressom na podignutoj klupi najefikasniji način izvođenja vježbe za mišiće maxicam-incline-bench-press-08gornjega dijela grudi. Kod ravnog bench pressa sa uskim hvatom maksimalno se angažira triceps, a ako vježbate kosi bench press s podignutom klupom i širokim hvatom osim grudnih mišića opteretit ćete kvalitetno  i mišiće ramena. Na kraju zaključak je bio jednoglasan, najbolja varijanta bench pressa, ako su vam mišići grudi prioritet, je ona na ravnoj klupi i to sa širokim hvatom.

 

PREGLEDAJTE I PREUZMITE KATALOG S NAŠOM KOMPLETNOM PONUDOM!