Pogrešne predrasude o treningu

Fitness Novosti

Pogrešne predrasude o treningu

1. Aerobnim treningom ću ubrzati metabolizam

predrasude4

Provođenjem beskrajnih sati na cardio spravama nećete smršaviti, već ćete samo potrošiti vrijeme. Nemojte se usredotočiti samo na potrošnju kalorija dok trenirate. Trebali bi raditi treninge sa  izmjenama visokih i niskih intervala koji će ubrzati vaš metabolizam preostala 23 sata dok ne trenirate. Gledano matematički – da li bi ste radije potrošili 400 kcal u sat vremena na traci ili biste potrošili 700 kcal sa 20-minutnim visoko intenzivnim treningom koji uključuje i veliku potrošnju kalorija dok mirujete? Upravo ta potrošnja kalorija dok mirujete je bitna stavka u topljenju masnog tkiva, uz naravno adekvatnu prehranu. Primjer treninga za ubrzanje metabolizma možete vidjeti niže u tekstu.

 

2. Izvodeći trbušnjake otopiti ću salo oko trbuha

Niti jedna vježba koju ciljano radite za određeni dio tijela ne skida salo samo sa tog dijela tijela.  U istraživanju koje je provedeno na 24 ispitanika (od 18 – 24 god.), promatrano je koliko će trbušnjaci utjecati na topljenje masti oko struka u periodu od 6 tjedana, sa frekvencijom od 5 treninga tjedno. Ispitanici su podijeljeni u dvije grupe po nazivom Exercise i Control. Exercise grupa radila je 5 dana u tjednu, 7 različitih vježbi za trbušnjake  u 2 serije sa 10 ponavljanja u seriji. Control grupa nije radila ništa, a obje grupe su se hranile na isti način.

U tabeli dolje možete vidjeti rezultate.

predrasude1

predrasude2

predrasude3

Po svim parametrima, a to su ukupna tjelesna težina, indeks tjelesne mase i obujam struka, grudi, ramena leđa (android fat) možete vidjeti da se nikakve značajne promjene nisu dogodile. Jedina vidljiva promjena je ta što je grupa Exercise mogla napraviti više trbušnjaka jer je ojačala.

 

Zaključak:

Trening trbušnjaka ima učinak samo na njihovu jakost, ali ne i na topljenje masti oko trbuha. Ako želite da vam se vide trbušnjaci morat ćete pripaziti na prehranu. Morate unositi hranu sa niskim glikemijskim indeksom. Znači puno povrća, vlakana i kvalitetnih izvora proteina (riba, piletina, puretina, govedina, itd.). Što se tiče vaših treninga, trebali biste raditi metabolički trening, tj. trening izdržljivosti i snage sa izmjenama intervala visokog i niskog intenziteta. Vježbe snage koje uključuju kompleksne vježbe su čučanj, bench, deadlift, trzaj i nabačaj.

 

Primjer jednostavnog metaboličkog treninga:

Trčanje 100 m

Čučnjevi sa bučicama: 10 ponavljanja + potisak

Trčanje 100 m

Zgibovi 10  ponavljanja

Trčanje 100 m

Sklekovi – 20 x

Trčanje 100 m

Trbušnjaci maksimalno brzo u 30 sekundi

Ovo je jedan krug. Napravite 2-3 kruga, sa pauzom od 2 minute između krugova. Na ovaj način postižete maksimalno sagorjevanje kalorija, povećavate snagu i izdržljivost, te smanjujte ukupnu tjelesnu masnoću, uključujući i područje oko struka.

 

3. Visoko intenzivan trening je samo za sportaše.

Helping each other keep composed through strenuous training
To bi bilo točno da intenzitet nije individualna stvar. Na primjer, za sportaše će to biti trčanje 30 sekundi visokim intenzitetom sa izmjenama laganijeg trčanja, dok će početnicima to biti trčanje visokog intenziteta sa intervalima hodanja. U bilo kojem slučaju učinak je isti jer visoki intenzitet je ono što vaše tijelo prepoznaje kao intenzivni trening. Učinkovit je, smanjit ćete dužinu trajanja treninga i dobiti rezultate u kraćem vremenu.

 

4. Da li je bolje ujutro trenirati ili na večer?

Ovdje nema pravila. Bolje je onda kada to vašem organizmu odgovara. Ako ste budniji na večer i efiksnije odrađujete trening onda je to vaše vrijeme. U suprotnom ćete napraviti puno lošiji trening.

 

5. Umotavanjem u celofan ili nošenjem debele odjeće za vrijeme treninga ću se više znojiti i smršaviti.

Ovo je apsolutno netočno. Osnovna funkcija znojenja je hlađenje organizma. Za vrijeme treninga temperatura vašeg tijela se povećava, te kako ne bi narasla do 40° vaše tijelo se počinje hladiti kroz izbacivanje vode na površinu kože. “Voda” tj. znoj, u sebi sadrži elektrolite, minerale, bakterije i toksine. Na taj se način tijelo hladi i čisti od toksina. Dosta često vidim rekreativce kako na 30° nose duge rukave ili se umotavaju u celofan. NE UMOTAVAJTE SE U CELOFAN! Umotavanjem u celofan vaša koža ne diše, nema isparavanja, toplina se zadržava u tijelu i možete dobiti toplotni udar! Masti se ne tope na površini kože, one moraju sagorjeti u mitohondrijima. Zato dok trenirate, imajte na sebi manje odjeće, kako bi znoj u kontaktu sa zrakom mogao ispariti.

Ukoliko imate još neke predrasude o treningu, potreban vam je bilo kakav dodatni savjet ili ste zainteresirani za individualne treninge možete me pronaći u Blue Gym-u na Kantridi, a također vam stojim na raspolaganju i za bilo kakva pitanja u vezi prehrane, treninga i oporavka.

Vidimo se!

 

 

PREGLEDAJTE I PREUZMITE KATALOG S NAŠOM KOMPLETNOM PONUDOM!

Od najnovije opreme preporučujemo vam fiksne utege od 10 do 30 kg, a tu su naravno i naši kompleti bumpera za treninge olimp. dizanja ili Crossfita. Kupovina kompleta je povoljnija od pojedinačne nabave bumpera, a ne morate platiti ni transport – svim kupcima nudimo besplatnu dostavu za sve narudžbe iznad 300,00 kn!

Također vas podsjećamo da je u našim fitness centrima u tijeku naša tradicionalna akcija Ljeto u Blue Gymu, iskoristite višak slobodnog vremena i trenirajte po neponovljivoj cijeni!

Svu ostalu ponudu sportske opreme možete provjeriti na našem webshopu, a pratite nas i putem Facebooka i Twittera.

Vlatka Bunčić, prof. kineziologije, kineziterapeut i specijalist funkcionalne dijagnostike i rehabilitacije
Latest posts by Vlatka Bunčić, prof. kineziologije, kineziterapeut i specijalist funkcionalne dijagnostike i rehabilitacije (see all)