Osobni program fitnessa

Osobni program fitnessa

10 Razloga za angažiranje osobnog trenera

Iako je u svijetu trening uz osobnog trenera uobičajena praksa, kod nas su se osobni treneri počeli učestalije angažirati u posljednjih nekoliko godina. Površnim zaključivanjem, uzrok slabijeg interesa za osobne trenere pronaći ćemo u ekonomskoj krizi i slabijoj platežnoj moći naših građana. Ali često su razlozi mnogo dublji i mogu se svesti pod zajednički nazivnik nedovoljne informiranosti.

Ovaj tekst pripremili smo u želji da dobijete jasnu informaciju o prednostima koje možete imati ako angažirate osobnog trenera, jer bez obzira na nivo vaše treniranosti, osobni program fitnessa vam može pomoći da lakšim i sigurnijim putem stignete do zacrtanog cilja!

Kome i kada je potreban osobni program fitnessa?

1. Ne vidite rezultate

Vježbate dosljedno nekoliko tjedana ili mjeseci, a ne ostvarujete svoje ciljeve? Ne gubite na težini, a silno želite smršaviti ili možda bezuspješno očekujete napredak u mišićnoj masi? Trener će razmotriti vaš trenutačni program i prehrambene navike, pomoći će vam uočiti gdje možete napraviti izmjene za učinkovitije rezultate.

2. Ne znate gdje započeti?

Ako ste potpuni početnik, trener vam je bez sumnje neophodno potreban! Treneri znaju kako postaviti kompletan raspored vježbanja koji uključuje sve aktivnosti koje će baš vama proizvesti najbolji učinak – cardio, trening s utezima i trening fleksibilnosti.

Kada biste sami započeli, potraga za potrebnim informacijama oduzela bi vam previše vremena, previše pokušaja i pogrešaka, što je najčešći razlog frustracija i odustajanja. Zato su naši treneri osposobljeni da vam u najkraćem roku pripreme vaš osobni program fitnessa koji uključuje odabir vježbi, utega, ponavljanja i setova, dakle volumena opterećenja koje će biti prilagođeno baš vama.

Osim što vam može pomoći da bolje i kvalitetnije iskoristite svoje vrijeme, dobro odrađen program drži vas u granicama vlastitih mogućnosti tako da se ne preopteretite, jer je zdravlje na prvom mjestu.

3. Dosadno vam je ponavljati jedne te iste vježbe

Ako ste iskusan vježbač, možda niste ni pomislili na angažiranje osobnog trenera. No to može biti odličan izbor ako vam je potrebna raznolikost u izboru vježbi. Iz prakse znamo mnoge iskusne polaznike koji godinama rade iste vježbe i samo im ogroman entuzijazam sprječava odustajanje. Samo jedan trening mjesečno s osobnim trenerom može vam dati novi poticaj koji će pružiti izazov vašem tijelu i umu. Izbor novih vježbi i trenažera, te primjena novih saznanja biti će vam pravo osvježenje i poticaj za još intenzivniji pristup treningu.

4. Potreban vam je izazov

Svima se povremeno događa pad motivacije i preskakanje redovitih treninga, pogotovo kada treninzi postanu zahtjevni, niste jedini koji pomislite „nije to za mene“. Tada vas trener može motivirati da izdržite i preskočite vaše ”samo-nametnute granice”, hrabreći vas da dižete više, idete dalje i izazovete sebe više nego što biste mogli sami. Biti će veoma teško preskočiti neku vježbu ili odustati ako trener stoji nad vama i govori vam samo..još..jedan…i..gotovo! Pronaći ćete skrivenu energiju za koju niste ni znali da je imate, a baš to zadnje ponavljanje proizvesti će rezultate koje želite!

5. Želite naučiti vježbati samostalno

Čak i ako je vaš cilj kreirati vlastite vježbe i vježbati samostalno, angažiranje osobnog trenera u nekoliko navrata može biti vrlo korisno da naučite pravilno vježbati. Posebno je korisno ako želite naučiti više o mišićima od kojih se sastoji vaše tijelo, ciljanim vježbama za pojedine mišiće i kako te vježbe izvoditi.

U samo nekoliko vježbanja s osobnim trenerom naučit ćete jako puno o svom tijelu i načinu na koji ono funkcionira.

6. Potiče vas osjećaj odgovornosti

U vaš program vježbanja vi ne ulažete samo novac…ulažete i vrijeme. Nema ništa bolje od striktno dogovorenog termina koji će vas „natjerati“ da uzmete torbu s opremom i krenete na trening. Osim toga, trener vam daje osjećaj odgovornosti. Osobni program fitnessa ima zacrtane zadatke čak i kad nemate dogovoreni termin za vježbanje, znate da će vas trener pitati jeste li odradili planirane serije vježbi. Sama činjenica da ćete biti provjereni otežava vam preskakanje vježbanja!

7. Imate određenu ozljedu ili dijagnozu bolesti

Ukoliko imate bilo kakvih konkretnih problema kao što su artritis, bolesti srca, starijih ozljeda i slično, rad s iskusnim trenerom (koji se po potrebi savjetuje s vašim liječnikom) može vam ponuditi osobni program koji će vam pomoći izliječiti ozljede i izbjeći daljnje probleme. Trener će prilagoditi program rada prema vašoj dijagnozi s ciljem što bržeg oporavka.

Pratiti će svaki vaš pokret i dati vam potrebne savjete za napredak, te kako nebi pogorsali svoje stanje izvođenjem kontraindiciranih vježbi.

8. Trenirate za sportsko ili rekreativno natjecanje, skijanje, tenis…

Ukoliko trebate ciljane treninge za nastup u vrhunskom sportu ili pripreme za određene rekreativne događaje kao što su turniri u malom nogometu, tenisu, regate i ostala natjecanja i sportovi, osobni trener sa svojim stručnim znanjem i dugogodišnjim iskustvom uvelike će vam pomoći tempirati vašu formu i pripremiti vas za postizanje što boljih rezultata. Ne krećite na skijašku stazu nespremni, smanjite na minimum svaku mogućnost ozljede koja vas može koštati zdravlja i novaca!

9. Želite nadzor i podršku tijekom vježbanja

I najiskusniji vježbači, dobro potkovani teoretskim i praktičnim znanjem vole imati trenera za asistenciju, podršku i nadzor. Ukoliko odrađujete vrlo intenzivne treninge i koristite vrlo velike težine utega, radi osobne sigurnosti trebate iskusnog partnera koji će znati kada i koliko vam treba pomoći pri asistenciji. Osobni trener će vas pratiti tijekom vježbanja i pomoći vam s planom treninga za maksimiziranje Vaših ciljeva.

10. Želite samostalno vježbati kod kuće

Ako iz bilo kojeg razloga želite vježbati kod kuće i nemate puno opreme, a niste u potpunosti sigurni kako koristiti i ono što imate, povremeni rad s osobnim trenerom je odličan izbor. Trener će vam kroz osobni program fitnessa stručno pokazati i objasniti kako točno koristiti opremu koju imate kod kuće, što eventualno možete improvizirati da biste dobili najbolju kvalitetu vježbanja, a time i osigurali rezultate. Također Vam može dati preporuke i stručni savjet za nabavku opreme koja vam je neophodna za postizanje vaših ciljeva.

Kod nas u Blue Gym-u Rijeka, vaš prvi trening odraditi ćete u društvu osobnog trenera bez posebne nadoplate. Upoznati će vas s opremom i pružiti vam osnovne informacije o treningu, saslušati će vas o vašim željama i sklonostima i predložiti osnovnu koncepciju vašeg treninga. Nakon toga, nudimo vam mogućnost odabira prema vašim potrebama i mogućnostima. Osobnog trenera možete angažirati kroz “Gold personal program” u mjesečnoj pretplati za nadzirani svaki vaš trening, ali isto tako možete dogovoriti samo povremeni personalni trening, npr. 1-2 pojedinačna treninga mjesečno u kojima će vam trener korigirati i objasniti program, te dati poticaj za daljnji napredak. U praksi se pokazala dobra opcija i angažiranje trenera za individualizirani trening u paru. Dakle, sa svojim trening partnerom podijelite troškove, a od trenera dobijete smjernice za daljnji zajednički trening. Sve pojedinosti o cijenama mozete pogledati u našem cjeniku.

Iako trening u teretani na prvi pogled ne izgleda pretjerano složen, svi mi ponekad trebamo pomoć kod vježbanja, neovisno jesmo li tek počeli ili se bavimo time već duže vrijeme. Kvalitetni program treninga i prehrane, te kontinuirani nadzor ubrzati će željene promjene na vašem tijelu, poštedjeti će vas lutanja po spravama i nepotrebnih ozljeda, podignuti će nivo vašeg zadovoljstva i samopouzdanja. Time su dobrim dijelom ostvarene pretpostavke i za vaš uspjeh na osobnom i poslovnom planu!