Opasni akrilamid

Fitness Novosti

Opasni akrilamid

unhealthy-foodsBriga o kvaliteti hrane je pri vrhu prioriteta svakoga tko misli o zdravlju. Kad je tako onda je dobro znati da je još 2002. otkriveno kako je akrilamid u hrani štetan, štoviše kancerogen.

 

 

To je bila vrlo šokantna vijest za javnost. Mnogi znanstveni časopisi objavili su listu hrane koja je kancerogena, uglavnom hrana s roštilja te ona pržena i pečena. To bi jednostavnije rečeno značilo da jedina hrana koja je zdrava jest ona kuhana. Opasnost od supstanci akrilamida u hrani je stvarna, ali se isto tako može uspješno reducirati. Ukoliko se pobliže razmotre nutricionistička istraživanja, opasni kancerogeni spojevi se stvaraju kada se hrana termički obrađuje na vrlo visokim temperaturama, točnije iznad 120 stupnjeva Celzijevih. Amino kiseline iz hrane bogate ugljikohidratima su posebno naznačene kao jedne od onih za koje se smatra da kod pripreme na visokim temperaturama stvaraju kancerogene spojeve akrilamida. Za razliku od toga u istoj se hrani kuhanoj u vodi ili na pari opasni spojevi gotovo i ne pojavljuju. Akrilamid je spoj kojeg zasigurno ne želite unositi u svoj organizam. On se inače koristi pri izradi poli-akrilamidnih materijala kao što su ljepilo, papir te kozmetika. Isto tako akrilamid je jedan od mnogih kancerogenih spojeva koji se nalazi u dimu cigareta.

Količina akrilamida u navedenoj hrani:

Čips – 546 mg/kg

Pomfrit – 698 mg/kg

Žitarice – 131 mg/kg

Kako izbjeći opasnost od kancerogenih spojeva?

Ukoliko ste na dijeti ili se samo pridržavate zdrave prehrane prvenstveno biste trebali izbjegavati pržene krumpire i zdrava hranačips. Također biste trebali izbjegavati meso s roštilja i kobasice koje sadrže jednako visoku  razinu akrilamida. Čak i neke zdrave namirnice sadržavaju veliku količinu akrilamida, kao što su žitarice i kruh s većim udjelom zrna. Možda se takve i slične hrane ne biste željeli odreći. Rješenje je na dohvat ruke ukoliko ste upoznati s pozitivnim utjecajima antioksidanata na vaš organizam.  Sastojci kao što su polifenol iz čaja, antioksidanti iz kože grožđa i crnog vina, te dialil trisulfat, sastojak koji se nalazi u češnjaku, su spojevi koji umanjuju pa čak i poništavaju štetan utjecaj akrilamida u organizmu. Naravno postoje i drugi antioksidanti koje uvelike pomažu kod reduciranja akrilamida. No, polifenol iz čaja, antioksidanti i dialil trisulfati su se pokazali kao najdjelotvorniji. Dakle u svakodnevnoj prehrani bi trebalo konzumirati pola sirova režnja češnjaka, te piti čajeve bogate polifenolom, te jesti grožđe, lubenicu ili neko drugo voće bogato antioksidantima. Ukoliko još niste uključili ove snažne antioksidante u svoju prehranu, ovo tekst će zasigurno biti dobar motiv da to i učinite. Koristite li češnjak u svakodnevnim obrocima možete imati jednako dobar učinak kao da ste pojeli pola sirova režnja češnjaka na dan.

 

Ema Barišić

 

PREGLEDAJTE I PREUZMITE KATALOG S NAŠOM KOMPLETNOM PONUDOM!