O tjelesnom sastavu

Fitness Novosti

O tjelesnom sastavu

tjelesni sastav 2Tjelesni sastav ima veliki utjecaj kod procjene mogućnosti sportaša. Postotak mišićne mase i masti uvelike utječe na fizičku spremu. Prema koštanoj masi također se može ustanoviti postoje li problemi kod razvoja odnosno je li sportaš trenutno ili u buduće sklon frakturama. Sistematsko ocjenjivanje tjelesne mase pomaže sportašima da uvide rezultate treninga na razvoj tijela.

Prehrana i vježba

Na tjelesnu masu se može utjecati prehranom i vježbom. Kako bi se postigli željeni rezultati potrebno je uskladiti prehranu s vježbanjem. Nagle i restriktivne promjene u bilo kojem smislu izazivaju velike fizičke probleme. Ako pojačate program vježbanja, tada je potrebno utrošenu energiju nadoknaditi pravilnom sastav tijela 3prehranom. Ukoliko se energija pravilno ne nadoknađuje organizam se dovodi u stanje deficita energije. To dovodi do usporavanja metabolizma, povećanja masnih zaliha i gubitka mišićne mase čime se nadoknađuju energetske potrebe. Preveliki unos hrane također stvara masne zalihe. Sportaši trebaju posebno paziti da dobivaju dovoljno energije uzimajući obroke više puta dnevno. Ne preporučuje se nadoknađivati je na kraju dana.

Sportaši često međusobno uspoređuju svoje tjelesne sastave. No, takve su usporedbe besmislene, mogu ih samo navesti na promjene koje mogu  negativno utjecati na fizičku spremu i zdravlje. Zdravstveni stručnjaci koji se bave mjerenjima tjelesnog sastava moraju pridati posebnu važnost  pouzdanosti dobivenih informacija. Također bi trebali objasniti sportašima da razlika u visini, godinama i spolu utječe na sastav tjelesne mase. No,  ona ne mora nužno utjecati na fizičku spremu.

Strategija privatnosti

Strategija privatnosti svakog pojedinog sportaša i korištenje pouzdanih informacija u ispravnom kontekstu uključuje sljedeće:

– individualni pristup svakom pojedincu sprečava širenje osobnih podataka

– pri informiranju trebale bi se koristiti riječi “u željenom rasponu” i treba izbjegavati šture podatke kao npr. ” Razina masti u vašem tijelu je 18%”

– uputiti sportaša na promjene u sastavu tjelesne građe, ne koristiti brojčane vrijednosti

– fokusirati se na mišićnu masu, a ne na razinu masti u tijelu

Kako s metodama mjerenja

sastav tijela 4Kod mjerenja sastava tjelesne mase postoji više standardiziranih metoda. Svaka od njih donosi različite rezultate. Stoga se takvi rezultati ne bi smjeli međusobno uspoređivati. Ukoliko se u određenom vremenskom razdoblju uspoređuju postignuti rezultati mjerenja kod sportaša, procjena može biti objektivna jedino ako se koristi ista metoda. Primjerice, kroz nekoliko mjeseci sa dvije DEXA analize mogu se dobiti objektivne informacije o promijeni sastava tjelesne mase. Isto tako jednako pouzdano jest i Skinfold mjerenje. No rezultate te dvije različite metode također ne bi trebalo međusobno uspoređivati.

Većina sportaša želi imati što manji udio masnog tkiva u tijelu. Razina masti u tijelu koja je niža od zdravstveno propisane (koja nema veza sa nikakvim sportskim načelima) može dovesti do ozbiljnih komplikacija. Dovodi do pada imuniteta, povećan je i rizik od ozljeda. Također se produžava period oporavka nakon ozljeđivanja, smanjuje se snaga te povećava rizik od poremećaja u prehrani. Brojčane vrijednosti sastava tijela treba uspoređivati kroz kontinuirane periode vježbanja. Ukoliko u tom brojevnom nizu dođe do opadanja ili rasta, vrlo je vjerojatno da će osim tjelesnog sastava doći i do promijene u fizičkoj spremi. Na ovaj se način može predvidjeti uspješnost svakog sportaša.

Oprez sa skidanjem kilograma

Kod pojedinih sportova potrebno je smanjiti razinu masnog tikva na što nižu razinu odnosno sniziti tjelesnu težinu. To može biti vrlo opasno, primjerice kod hrvača napori da se težinom dovedu u ciljanu kategoriju mogu dovesti čak i do smrtnih posljedica.  Značajnije promjene kod sastava tijela se dešavaju vrlo sporo tjelesni sastavtako da je bespotrebno mjerenje vršiti tjedno, pa čak i mjesečno. Dovoljno je dva do četiri puta tijekom godine obaviti neke od metoda mjerenja tjelesnog sastava. Treneri koji često mjere tjelesni sastav i težinu (tjedno, mjesečno) trebali bi se više usredotočiti na objektivnije mjere uspješnosti kao što su snaga, izdržljivost i izvedba.

Ema Barišić

 

PREGLEDAJTE I PREUZMITE KATALOG S NAŠOM KOMPLETNOM PONUDOM!