Najčešće ozljede u fitnessu i kako do njih dolazi

Fitness Novosti

Najčešće ozljede u fitnessu i kako do njih dolazi

Ozljede su, nažalost, sastavni dio sporta, pogotovo onog vrhunskog, tj. profesionalnog. No, u isto vrijeme imamo sve više rekreativaca koji se muče s ozljedama. Danas ćemo obraditi najčešće uzroke povreda kod rekreativaca.

Većina početnika po dolasku u teretanu potraže savjet trenera i uglavnom uspiju savladati tehniku rukovanja spravama i slobodnim utezima sa minimalnim opterećenjem. Nažalost, kroz iskustvo sam uvidio da ti isti početnici nakon dobrog starta skrenu s puta. I dolazimo do glavnog uzročnika ozljeda u fitnesu, a to je nepravilna tehnika izvođenja vježbi. Najčešći razlozi radi kojih tehnika pati su:

  • Korištenje prevelikog tereta (u odnosu na vlastitu snagu). Nažalost, ljude često ponese ego i natjecateljski duh, kako u životu tako i u fitnessu. Najvažnije postane podići što veću kilažu, ili napraviti što više ponavljanja. Baš zbog toga dolazi do 90% ukupnog broja ozljeda u teretani. Moramo paziti da ne precjenjujemo svoje mogućnosti i da gradimo svoju snagu postepeno. Dakle, moj je savjet da ne povećavate opterćenje dok ne usavršite tehniku. Budite strpljivi. Ako pogledate najjače ljude na svijetu, njihova tehnika je identična bilo da se radi o praznoj šipci ili maksimalnoj težini.

najcesce-ozljede1

  • Manjak koncentracije uslijed kojeg se često događa da iako izvodimo vježbu za određeni dio tijela, ne uspjevamo “pogoditi” ciljanu mišićnu skupinu (na primjer, radimo zgibove, ali umjesto da aktiviramo mišiće leđa latissimus dorsi, povlačimo najviše rukama).

Svaki bi početnik osim naziva i osnovnih vježbi trebao naučiti i za izgradnju kojih mišića se koriste. Tako za vrijeme vježbanja možete lakše pratiti da li ste uspjeli “pogoditi” onaj dio tijela, tj. mišiće kojem je određena vježba namijenjena.

Spomenut ćemo i tehniku varanja (cheating technique). Po mojem je mišljenju ovo najgora varijanta treniranja koja gotovo uvijek dovede do lakših ili težih povreda. Često mi dolaze vježbači koji nakon “varanja” u npr. stojećem biceps pregibu osjećaju bolove u leđima. Ovu tehniku sa minimalnim rizikom od ozljeda mogu koristiti samo vježbači sa dugogodišnjim iskustvom. Osobno bih uvijek preporučio da ovu metodu zamjenite s forsiranim ponavljanjima i treningom s partnerom.

najcesce-ozljede2

Kada ljudi postave neke ciljeve i teže rezultatu često od silne želje pretjeraju i preopterete svoj organizam, pa se dovedu u tzv. stanje pretreniranosti. Prečesti i/ili preintenzivni treninzi dovode do kroničnog umora. Energetski sustavi su iscrpljeni. Ako vježbač u takvim uvjetima inzistira na visokom intenzitetu neminovne su i ozljede. Kod mene osobno u praksi se pokazalo dobrim receptom napraviti jedan tjedan pauze nakon pet uzastopnih tjedana treninga.

najcesce-ozljede3

I za kraj, iako nikako manje važno – istezanje. Istezanjem omogućujemo mišićima da se relaksiraju, povećavamo amplitudu pokreta, te omogućavamo bolju cirkulaciju. Trening u fitnessu podrazumijeva rad s vanjskim opterećenjem, pa ako tijelo nije adekvatno pripremljeno takav napor drastično povećava mogućnost povrede.

najcesce-ozljede4

Dakle da rezimiramo – prije svega potrebno je na početku treninga odraditi dobro zagrijavanje, biti svjestan svog limita tj. graničnih vrijednosti u treningu, i na prvo mjesto staviti tehniku, a ne opterećenje. Ako niste sigurni u izvođenje neke vježbe ne ustručavajte se pitati. U slučaju bilo kakvih nedoumica, bilo da se radi o demonstriranju izvođenja neke vježbe ili provjere vaše tehnike izvođenja obratite se trenerima u vašem fitnessu, na poslijetku zato smo ovdje – slobodno me potražite u Blue Gymu na Belvederu, moje kolege i ja stojimo vam na raspolaganju. Vidimo se na treningu.

 

PREGLEDAJTE I PREUZMITE KATALOG S NAŠOM KOMPLETNOM PONUDOM!

Ponovno su dostupni vrhunski kompleti bumpera, sa iznimno kvalitetnim Team Line ili natjecateljskim muškim šipkama – ovi setovi idealni su za ozbiljnije vježbače, no i za početnike koji se tek upoznaju sa tehnikom olimpijskih dizanja. Dostava za sve bumper komplete se ne plaća – svim kupcima nudimo besplatnu dostavu za sve narudžbe iznad 300,00 kn!

Svu ostalu ponudu sportske opreme možete provjeriti na našem webshopu, a pratite nas i putem Facebooka i Twittera.

Siniša Rogić