Izotonični, hipertonični i hipotonični napitci

Fitness Novosti

Izotonični, hipertonični i hipotonični napitci

Puno puta smo čuli da je voda esencijalna za normalno funkcioniranje organizma i da moramo paziti na dovoljan unos tekućine tijekom dana, ali jeste li se ikada zapitali što se zbiva u organizmu prilikom znojenja kod intenzivnih treninga i tijekom ljetnih mjeseci?

Voda u organizmu je zapravo medij u kojem se odvijaju svi metabolički procesi. Nužna je za prijenos svih molekula i elektrolita kroz stanicu. Kod sportaša, tijekom fizičke aktivnosti omogućuje rad svih enzima i elemenata koji sudjeluju u stvaranju energije, te naknadno sintezi proteina i regeneraciji organizma.

Prilično je razumljivo da ravnoteža vode u organizmu ovisi o njenom unosu ( hranom, pićem  i stvaranjem tijekom metaboličkih procesa) te gubitku (urinom, fecesom, znojenjem i disanjem).

Intenzivnim treningom dolazi do gubitka tjelesne mase što je posljedica gubitka vode znojenjem.

Znanstvenici su vrlo detaljno proučavali sastav znoja te je njegov biokemijski sastav vrlo složen. Utvrđeno je, između ostalog, da se njime gube i važni minerali (Na, K, Cl, Mg..) iz staničnog i izvanstaničnog prostora čime se narušava ravnoteža između osmotskog tlaka plazme i stanica.

Znojenjem i nedovoljnim unošenjem tekućine povećava se osmotski tlak i smanjuje volumen plazme,  što dovodi do dehidracije  tjelesnih stanica. Stanice dolaze u stanje stresa te se u njima ne mogu odvijati metabolički procesi, a posljedično sportaši ne mogu ostvariti željeni rezultat.

Poznato je da se ljeti i kod viših relativnih vlažnosti zraka povećava izlučivanje minerala te lakše dolazi do dehidracije i grčeva mišića.

Iz navedenog možemo zaključiti da za optimalno funkcioniranje organizma tijekom i nakon tjelesne aktivnosti, a posebno u ljetnim mjesecima,bitna je hidracija i nadoknada elektrolita.

Na tržištu smo bombardirani raznim ‘sportskim napitcima’ stoga ćemo razmotriti njihov sastav i ulogu kod intenzivnih treninga posebice u ljetnom razdoblju.

Općenito, napitke (tekućinu) možemo podijeliti prema broju otopljenih čestica na: hipotonične, izotonične i hipertonične otopine. Izotonična otopina znači da je broj otopljenih čestica jednak broju otopljenih čestica u krvnoj plazmi, odnosno one se nalaze u ravnoteži.

Voda je primjer hipotoničnog napitka, što znači da ima manju osmolarnost (broj otopljenih čestica) od krvne plazme odnosno nije u skladu s tjelesnim tekućinama. Kada se voda apsorbira iz lumena crijeva, kratko se zadržava u organizmu te se izlučuje mokraćom čime povlači i minerale.

Na tržištu postoje razne varijacije sportskih napitaka, međutim ono što je kod njih zajedničko da sadrže oko 10-25 mmol/l natrija. Naime, prema istraživanjima apsorpcija vode iz lumena crijeva se može pospješiti dodatkom elektrolita, posebice natrija jer stimulira apsorpciju glukoze, a time i vode u crijevu. Prema WHO (svjetskoj zdravstvenoj organizaciji) sportski napitci moraju zadovoljiti optimalnu koncentraciju soli (K, Na,Mg I Cl) i trebaju biti što sličniji krvnoj plazmi (osmotski tlak).

Primjer hipertoničnih napitaka su bezalkoholna pića s visokim udjelom šećera ( Fanta, CocaCola, voćni sokovi). Ona su hipertonična upravo zbog velikog sadržaja šećera, dok su uglavnom siromašna natrijem i ostalim mineralima. Koncentracija tvari je viša u lumenu crijeva pa se voda  adekvatno ne apsorbira. Stoga, takvi napitci ne pridonose brzoj rehidraciji organizma.

Slika- simbolički prikaz utjecaja izotonične, hipertonične i hipotonične otopine na tjelesne stanice

Sportski napitci mogu sadržavati različite koncentracije ugljikohidrata te se ponekad mogu dodati i vitamini B,C,E ovisno o individualnim potrebama pojedinca.

Dakle da ponovimo, izotonični napitci imaju jednaku osmolarnost kao i krvna plazma i zato su idealni za nadoknadu izgubljene tekućine. Sadrže elektrolite koji se gube znojenjem, a u pravilu sadrže i nešto ugljikohidrata (2-6%), najčešće glukozu, za brzu opskrbu energijom.

Međutim, potreban je dobar omjer svih elektrolita i glukoze kod priprave sportskih napitaka. U protivnom  dolazi do zasićenja transportera enterocita, pa dio nutrijenata zaostaje u lumenu crijeva te uzrokuje dijareju. Iako na internetu postoje različiti recepti kako možemo sami napraviti izotonični napitak, savjetujem da se ipak poslužite komercijalno dostupnim  zbog ispitanog sastava i omjera svih nutrijenata. Također, osobe s visokim krvnim tlakom, dijabetesom i metaboličkim sindromom trebaju se posavjetovati s liječnikom prije konzumacije sportskih napitaka.