Dobre vibracije

Fitness Novosti

Dobre vibracije

vibro platforma 1Vibracijski trening postao je predmet ozbiljnijih istraživanja  u drugoj polovici prošloga stoljeća.
Rezultati tih istraživanja pokazali su da takav način treninga značajno doprinosi poboljšanju i povećanju gustoće kostiju pa su prednosti vibracijskog treninga u početku koristili astronauti kao pripremu, ali i kao terapiju za povećanje gustoće kostiju nakon boravaka u svemiru (za vrijeme  boravka u svemiru dolazi  do velikoga pada gustoće kostiju).
Novija istraživanja pokazuju da, osim pozitivnoga utjecaja na gustoću kostiju,   vibracijski trening dovodi do značajnoga poboljšanja i povećanja snage i aktivacije mišića, fleksibilnosti, koordinacije te sposobnosti oporavka.
Nakon astronauta, prednosti vibracijskog treninga,upravo zbog utjecaja na gustoću kostiju koriste  centri za rehabilitaciju starijih osoba, zatim treneri profesionalnih sportaša, a nakon njih (uz nezaobilaznu komercijalizaciju) poznate i slavne osobe te rekreativci.
Kako provodimo vibracijski trening?
Postoje mnogi  sportski rekviziti s kojima uz pomoć vibracija možemo trenirati, ali najčešće se vibracijski trening provodi uz pomoć i na, za to posebno konstruiranim, vibracijskim platformama čije se vibracije prenose na tijelo vježbača koji se cijelim tijelom ili određenim dijelom tijela nalazi na takvoj platformi.
Prvotno su vibracijske platforme, zbog enormno visokih cijena, mogli nabaviti samo bolji PFICVU14907fitness centri i imućnije osobe, ali danas na tržištu postoji više vrsta vibracijskih platformi čija se cijena ne razlikuje od cijene sobnog bicikla, a kvaliteta je sasvim dovoljna za redoviti trening manjeg broja osoba – trening u vlastitom domu. Vibracijski trening traje mnogo kraće od konvencionalnog treninga, a sastoji se od izvođenja raznih vježbi na vibrirajućoj platformi. Veliki broj vježbi koje koristimo u konvencionalnom treningu  možemo koristiti i u vibracijskom treningu (čučnjevi, sklekovi, upori, biceps pregibi s bućicama i jednoručnim utezima…). Modeliranje opterećenja i težine treninga postiže se na više načina.
U početku  ovakvoga načina treniranja  dovoljno će biti izvoditi izometrijske vježbe – kontrakcije na vibrirajućoj platformi (zadržavanje položaja u čučnju, u biceps pregibu, u uporu za sklek, u trbušnoj kontrakciji…), a zatim se (kako razina tjelesne pripremljenosti i adaptacije  raste)  prelazi na dinamički način izvođenja vježbi, nakon čega  dodajemo i vanjsko opterećenje (bučice, medicinke, dvoručni utezi, ploče utega,elastične gume i trake s ručkama…). Težinu treninga i opterećenja, uz  sam način izvođenja vježbi i povećanje broja vježbi  u treningu, istovremeno modeliramo i intervalima trajanja  pojedine vježbe na platformi (20 sec, 25 sec, 35 sec, 45 sec, …), postupnim smanjivanjem odmora između vježbi te  postupnim povećanjem frekvencije vibrirajuće platforme (obično se na većini platformi raspon frekvencija kreće od 20-40 Hz).
Mnogi u startu podcijene  vibracijski trening pa odmah  počnu s težim  i zahtjevnijim programima, što dovodi do raznih upalnih stanja i pretreniranosti. Isto tako uz vibracijski trening  ne smijemo zanemariti ni zapostaviti uobičajene metode treninga (dobri rezultati  postižu se kombiniranjem dva vibracijska treninga tjedno s jednim do četiri konvencionalna treninga). Uz vibracijsku platformu, kako bi povećali  izbor  vježbi, kao dodatni oslonac možemo koristiti step-klupicu i pilates loptu kao i druge prikladne rekvizite.
Općenito, pravila koja se odnose  na konvencionalni trening (pravilno izvođenje vježbi, odmor između serija i treninga, doziranje opterećenja…) poželjno je, uz eventualno manje prilagodbe, primjenjivati  i u vibracijskom treningu.

Osobe koje imaju ozbiljnijih zdravstvenih problema (venske tromboze, kila, spondiloza, migrene, ugrađeni tjelesni implantanti, otvorene rane, epilepsija, tumor,…) ne bi trebali koristiti vibracijsku platformu, isto se odnosi i na trudnice.
Primjer jednoga vibracijskog treninga:
-frekvencija  vibrirajuće platforme:30 Hz.
-trajanje  vježbe:25 sec.
-broj ponavljanja svake vježbe:6 pon.(6 izdržaja po 25 sec)
-odmor između svake vježbe:55 sec.(2-3 minute između završetka zadnje serije-zadnjeg izdržaja jedne i prelaska na drugu vježbu)
-način rada:izometrijska kontrakcija mišića
-dinamičko istezanje, zagrijavanje
Vježbe:
1) izdržaji u paralelnom  čučnju
2) biceps  pregib –kontrakcija s trakama na vibrirajućoj platformi
3) upor u položaju skleka (ruke na vibracijskoj platformi-noge na tlu ili step         klupici,pravilan-ravan položaj tijela)
4) bočni upor na laktu-desna ruka,noge na tlu
5) bočni upor na laktu-lijeva ruka, noge na tlu
-Istezanje,masaža
Dejan Ivanović, kondicijski trener

 

PREGLEDAJTE I PREUZMITE KATALOG S NAŠOM KOMPLETNOM PONUDOM!