Agilnost sportaša 1. dio

Fitness Novosti

Agilnost sportaša 1. dio

agilitytrainingcairns1Motoričke sposobnosti određuju potencijal osobe u izvođenju motoričkih manifestacija, tj. jednostavnih i složenih voljnih kretnji koje se izvode djelovanjem skeletnog mišićja (Sekulić, Metikoš, 2007). U različitim dijelovim svijeta koriste se različite modeli strukture motoričkih sposobnosti.

Prema Sekulić,Metikoš hijerarhijskom modelu motoričkog funkcioniranja- struktura motoričkih sposobnosti, agilnost svrstavaju u mehanizme za reguliranje kretanja- mehanizme za strukturianje kretanja, te se u toj strukturi nalazi poslije koordinacije cijelog tijela i brzine. Prema njiihovom pojednostavljenom prikazu vidljivo je kako su agilnost svrstali među koordinacijske sposobnosti.

Agilnost dolazi od grčke riječi agilis- okretan, vrijedan, brz, žustar. Karakterizirana je kao sposobnost brzog i učinkovitog premještanja tijela u prostoru u uvjetim naglog zaustavljanja i promjena pravca kretanja.

Agilnost i eksplozivna snaga važne su motoričke sposobnosti za uspjeh u mnogim sportovima, prvo i osnovno u sportskim igrama (Sheppard & Young, 2006; Young, McDowell, ˛& Scarlett, 2001; Verstegen & Marcello, 2001; Flisk, 2000; Pearson, 2001).
Agilnost je u integraciji sa gotovo svim motoričkim sposobnostima, a kao najvažniju treba navest koordinaciju, potom brzinu, ekspolozivnost i ravnotežu.

lead20photo-11

Karakteristike agilnosti jesu:

→ promjena smjera
→ brzo zaustavljanje
→ brzi, točni, ponavljajući i učinkoviti pokreti

Agilnost treba razvijati najviše u mlađim dobnim kategorijama, kako zbog bioloških razvojnih karakteristika tako i zbog raspoloživog vremena za rad. Uzrast od 10 do 13 godina idealan je za provođenje osnovnih proaktivnih vježbi za razvoj agilnosti, s naglaskom na tehniku izvođenja, koordinaciju i ravnotežu. Nadalje, u periodu od 14 do 18 godina starosti potrebno je progresivno naglašavati primjenu reaktivnih vježbi agilnosti. Kasnije, osobito kod vrhunskih sportaša, vremena za daljnji razvoj agilnosti puno je manje. Tada prevladava specifična, situacijska metoda razvoja agilnosti (igra), dok je individualni pristup uglavnom rezerviran za ljetne individualne programe. U natjecateljskom periodu vrhunski sportaša, možda jedini način za razvoj agilnosti predstavljaju programi zagrijavanja za trening koji najčešće traje 20-30 minuta i kojima se uza složene organizacijske oblike rada može utjecati na razvoj agilnosti.

 

PREGLEDAJTE I PREUZMITE KATALOG S NAŠOM KOMPLETNOM PONUDOM!

Michael Ban
Latest posts by Michael Ban (see all)